Artykuły

Data publikacji: 2013-09-26          Autor: Dietetyk VivaLaVita.pl VivaLaVita.pl Izabela Auszadniczek         wyślij link e-mailem        

4 jesienne produkty, których nie możesz pominąć w diecie!

4 jesienne produkty, których nie możesz pominąć w diecie!

Rozpoczął się sezon jesienny, dlatego warto zadbać o swój organizm i wzmocnić go spożywając odpowiednie grupy produktów, które są charakterystyczne dla obecnej pory roku. Dzięki temu, że będziemy sięgać po żywność sezonową wzbogacimy swoją dietę o wiele witamin oraz składników mineralnych. Jest to szczególnie istotne przed okresem zimowym, w którym można zauważyć zmożoną ilość zachorowań na przeziębienie oraz grypę.

Do 4 wartościowych, jesiennych produktów należą:

- Jabłka – soczyste i smaczne dary natury, są bogate w pektyny, czyli rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego. Składniki te poprawiają perystaltykę jelit, a tym samym przeciwdziałają zaparciom, oczyszczają jelita z resztek pokarmowych oraz usuwają toksyny z organizmu. Ponadto obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, działają profilaktycznie w stosunku do chorób układu krążenia. Owoce te są dobrym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność oraz potasu. Są niskokaloryczne i mimo kwaśnego smaku wykazują działanie odkwaszające. Poprawiają trawienie, funkcjonowanie układu nerwowego i wątroby. Mają właściwości bakteriobójcze oraz dezynfekujące, dlatego po posiłku zamiast sięgać po gumę do życia można zjeść jabłko, które wyrówna pH w jamie ustnej, odświeży oddech i zadba o nasze dziąsła.  Owoce te najlepiej po uprzednim dokładnym umyciu jeść ze skórką, w której znajduje się duża ilość włókna roślinnego. Nie należy spożywać jabłek bezpośrednio po umyciu zębów, gdyż zawarte w nich cukry sprzyjają powstawaniu próchnicy. Jako „owoce młodości” poprawiają również wygląd oraz stan skóry. Warto jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie.

- Orzechy włoskie -  doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które niwelują wolne rodniki, przyczyniające się do powstawania licznych zaburzeń w organizmie, w tym procesów nowotworowych. Doskonale sprawdzają się w porze jesienno-zimowej, gdyż są bogate w wiele składników odżywczych. Należy tutaj wymienić magnez, który łagodzi objawy stresu, potas, wapń, cynk, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Spożywanie tych orzechów powoduje, że korzystnie działają one na pracę mózgu, poprawiają  stan włosów, skóry oraz paznokci, opóźniają procesy starzenia się, a zawarta w nich melatonina zapewnia lepszy i spokojniejszy sen. Orzechy włoskie dobrze oddziałują na układ krążenia, obniżają poziom frakcji LDL cholesterolu i trójglicerydów, regulują ciśnienie krwi, zapobiegają depresji, poprawiają nastrój, usprawniają pracę jelit oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych. Każdego dnia zaleca się spożywać garść orzechów, ze względu na ich wysoką wartość energetyczną.

- Czerwone winogrona – owoce młodości, wykazują działanie oczyszczające oraz alkalizujące, a zawarty w nich błonnik pokarmowy poprawia pracę jelit. Są bogate w potas, magnez, żelazo i bor, który szczególnie korzystnie wpływa na organizm kobiety w okresie menopauzy, gdyż wspomaga utrzymywanie stężenia estrogenów na odpowiednim poziomie. Owoce te zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz C. Jedząc winogrona w naturalny sposób można  wzmocnić odporność, załagodzić objawy stresu i poprawić koncentrację. Winogrona doskonale odżywiają skórę, przyśpieszają jej regenerację, łagodzą podrażnienia oraz zmniejszają widoczne przebarwienia.  Stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy – polifenoli, które korzystnie wpływają na układ krążenia, mają działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe oraz opóźniają procesy starzenia się. Należy tutaj szczególnie zwrócić uwagę na resweratrol, który zapobiega agregacji płytek krwi, obniża poziom cholesterolu LDL, a tym samym zapobiega udarom oraz zawałom. Zaleca się jeść garść czerwonych winogron dziennie.

- Dynia – „bomba witaminowa”, obfituje w beta-karoten, prekursor witaminy A, który pozwoli przez dłuższy czas utrzymać powakacyjną opaleniznę oraz odżywi skórę. Ponadto jest bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C, E, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź. Według medycyny chińskiej dynia doskonale sprawdza się w leczeniu depresji oraz w chorobach związanych z prostatą. Ma działanie przeciwpasożytnicze, łagodzi objawy trądziku, wzmacnia włosy, paznokcie oraz skórę. Korzystnie wpływa na układ krążenia, szczególnie u osób z wysokim poziomem cholesterolu, usprawnia funkcjonowanie układu moczowego, poprawia trawienie i wzmacnia wzrok. Dodatkową ciekawostką jest to, że dynia należy do afrodyzjaków. Warto jeść również garść pestek dyni dziennie, które obfitują w wiele składników odżywczych oraz błonnik pokarmowy.


Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB