Artykuły

Data publikacji: 2011-04-19          Autor: Dietetyk VivaLaVita.pl         wyślij link e-mailem        

Barwa owoców i warzyw a zapobieganie nowotworom

Barwa owoców i warzyw a zapobieganie nowotworom

Naukowcy alarmują i podkreślają, że najistotniejszym czynnikiem zapobiegającym nowotworom jest odpowiednie odżywianie się. Aby ryzyko zniwelować do możliwego minimum, w codziennej diecie każdego z nas nie powinno zabraknąć warzyw i owoców. Jak doskonale wiemy są one cennym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika.

 Im bardziej intensywna barwa warzywa lub owocu tym jest ono cenniejsze. A zatem jedzmy jak najwięcej szpinaku, pomidorów (zawierają barwnik likopen), sałaty, pomarańczy, marchwi ( barwnik beta-karoten), buraków.

Barwniki te chronią bowiem nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, które wywołują uszkodzenia komórek w naszym organizmie.


Skomentuj (0)

  • Kamila K.Kamila K.2012-11-03 10:16
    a także brokułów

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB