Artykuły

Data publikacji: 2011-05-31          Autor: Dietetyk VivaLaVita.pl         wyślij link e-mailem        

Co jeść w upały?

Co jeść w upały?

Kiedy żar leje się z nieba rzadziej myślimy o jedzeniu. Nie mniej jednak jeść coś należy. Poza tym za pomocą odpowiednich produktów żywnościowych możemy świetnie ochłodzić nasz organizm.

Do takich chłodzących produktów należą warzywa i owoce zawierające dużą ilość wody. Są to: arbuzy, melony, truskawki, owoce jagodowe, pomidory, ogórki. Do tego należy wypijać nawet 3-4 litry wody mineralnej.

Świetną alternatywą dla zup w okresie letnim są chłodniki na bazie kefirów i jogurtów. Tłuste mięsa oraz smażenie należy zamienić na gotowanie na parze lub grillowanie.

Zawsze można też wesprzeć się sorbetami, czyli lodami na bazie soków owocowych.


Skomentuj (0)

  • Kamila K.Kamila K.2012-10-30 20:46
    dokładnie, zimą ma się ochotę na inne dania, a latem na inne. Arbuz podczas upałów - idealny

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB