Artykuły

Data publikacji: 2015-07-01          Autor: Dietetyk VivaLaVita.pl mgr Izabela Auszadniczek         wyślij link e-mailem        

Dieta w podróży - jak się przygotować?

Dieta w podróży  - jak się przygotować?

Podróże sprawiają, że często nasz zdrowy sposób żywienia idzie w odstawkę. W okresie wakacyjnym zdarza się też zrezygnować z diety odchudzającej, którą rozpoczęliśmy wiosną. Niestety brak czasu nie pozwala jeść 4-5 zalecanych posiłków w ciągu dnia, jednak nie można się poddawać i warto wprowadzić kilka dietetycznych „trików”, które poprawią nasz sposób żywienia.

Zabierz jedzenie ze sobą – jeśli chcemy zadbać o siebie i uniknąć niechcianego przyrostu masy ciała warto posiłki przygotowywać, dzień wcześniej – wieczorem. Poświęcając jedynie kilkanaście minut możemy przygotować pełnowartościowe dania. Dla przykładu kaszę jaglaną z kawałkami piersi z indyka, papryką, cukinią i bakłażanem. Warto zaopatrzyć się w plastikowe pojemniki, do których schowamy żywność, a następnie zjemy ją w podróży.

Na rynku znajduje się wiele przenośnych, małych pojemników termoizolanychnych, które pozwolą nam schować żywność, która wymaga niższej temperatury. W ten sposób wystarczy nam ona nawet na 2-3, gdyż brak dostępu powietrza i słońca nie będzie negatywnie wpływał na żywności i nie zapoczątkuje procesów psucia się. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze posiłki zostały przygotowane we właściwy sposób i są pełnowartościowe. Jeżeli w okresie letnim lubimy jeść zupy możemy wyposażyć się także w termosy. Zupa to doskonała, szybka oraz niskokaloryczna przekąska, która pozwoli nam na dłuższy okres czasu zaspokoić głód. Warto do nich dodawać otręby pszenne, gdyż błonnik w nich zawarty nada długie uczucie sytości.

Rozsądne menu w restauracji – podczas podróży zdarza nam się zatrzymać w różnych restauracjach, barach oraz bistrach. Chcąc utrzymać prawidłową masę ciała lub „wytrwać na diecie” należy wybierać posiłki, które nie zawierają dużo tłuszczów zwierzęcych, cukrów prostych oraz soli. Mogą być to dla przykładu sałatki z kurczakiem, łososiem lub mozzarellą. Taka propozycja będzie o wiele lepsza i mniej kaloryczna niż dla przykładu w barach typu fast food.

Uważać należy na sosy, aby nie składały się z majonezu lub śmietany. Sałatki można skropić oliwą z oliwek lub octem balsamicznym. W różnych restauracjach możemy dostać też saszetki z gotowymi sosami. W takich przypadkach warto zużyć jedynie połowę sosu.

Z kolei, gdy chcemy jeść większe danie obiadowe ponownie wybieramy chude dodatki takie jak grillowane ryby, pierś z indyka, kurczaka lub chudą cielęcinę. Obecnie mamy możliwość skorzystania z różnych dodatków pełnoziarnistych. Tak więc, zamiast frytek, które najczęściej królują na stołach podróżujących wybierzmy kasze gryczaną, jaglaną, ryż lub makaron razowy.

Warto wcześniej przed podróżą zrobić przegląd restauracji oraz barów, zapisać ich adresy, wybrać „dietetyczne” pozycje, a gdy tylko zgłodniejemy nie będziemy już obawiać się i zastanawiać co zjeść, tylko wybierzmy odpowiednią opcję.

Propozycje między posiłkami - wybierajmy  owoce na przekąski (oczywiście 2-3 porcje do godziny 17:00), koktajle na bazie jogurtu naturalnego i ewentualnie sorbety zamiast lodów. Z kolei doskonałą przekąską dla osób, które wybierają się na dłuższą wycieczkę i potrzebują „zastrzyku” węglowodanów będą orzechy włoskie, nerkowca lub pestki dyni. Nie dostarczą cukrów prostych, a wzbogacą naszą dietę o błonnik i wiele witamin oraz składników mineralnych, które należy uzupełniać podczas wysiłku fizycznego.

Mówi się, że dla chcącego nic trudnego. Tak, więc jeśli nie jesteśmy pewni czy uda nam się poprawnie skomponować jadłospis podczas podróży, starajmy się przynajmniej zacząć dzień od pełnowartościowego śniadania. Natomiast kolejne posiłki, które będziemy zjadać w ciągu dnia w miarę regularnie rozplanować, tak aby przerwy nie wynosiły więcej niż 4,5 godziny.  Z wakacji nie trzeba wrócić z 5 dodatkowymi kilogramami, wystarczy jedynie dobrze zorganizować się i wyposażyć w silną wolę.

Przykładowe menu osoby w podróży:

Śniadanie:

Jogurt naturalny, 4 łyżki płatków owsianych, łyżka orzechów i garść truskawek (lub inny ulubiony owoc). Sok pomarańczowy.

II śniadanie:

Bułka grahamka z masłem, polędwicą drobiową i pomidorem.

Obiad:

Grillowana ryba, ryż brązowy, surówka z warzyw skropiona oliwą z oliwek lub octem balsamicznym

Podwieczorek:

Jabłko, garść orzechów

Kolacja:

Serek wiejski z warzywami, chleb razowy, sok pomidorowy


Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB