Artykuły

Data publikacji: 2011-12-13          Autor: Dietetyk VivaLaVita.pl Katarzyna Fizia         wyślij link e-mailem        

Dzień 2 - Akcja Święta na zielono z VivaLaVita Żyj Zdrowo!

Dzień 2 - Akcja Święta na zielono z VivaLaVita Żyj Zdrowo!

RADA NA DZIŚ!

Do smażenia używaj patelni teflonowej, to pomoże Ci ograniczyć ilość dodawanego tłuszczu. Najlepsze oleje roślinne do smażenia to olej z pestek winogron oraz olej rzepakowy. Odmierz dokładnie ilość oleju, na którym chcesz smażyć potrawę łyżką, a nie lej go bezpośrednio z butelki na patelnię.

DIETETYCZNE PRZEPISY NA ŚWIĘTA

 

Świąteczny bigos z suszonymi grzybami i śliwkami

Pora dnia: obiad, kolacja
Smak:
słony, kwaśny, ziołowy
Sposób przygotowania:
duszenie
Kcal: 968

Ilość porcji:
4
Kcal w 1 porcji:
242
Rodzaj dania:
wegańskie, wegetariańskie

Składniki:

Oliwa z oliwek 40 g (4 x łyżka)
Cebula 300 g (2 x dużej wielkości)
Czosnek 10 g (2 x ząbek)
Marchew 45 g (1 x średnia sztuka)
Koncentrat pomidorowy 30% 85 g (1 x słoik)
Przyprawy - papryka, suszona 11.2 g (4 x łyżeczka)
śliwka, suszona 28 g (4 x sztuka)
Podgrzybek, suszony 10 g
Bulion warzywny 250 g (1 x szklanka)
Kapusta kiszona 1000 g (2 x paczka)
Pietruszka, natka 24 g (4 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę

Dodatki:
pieprz biały suszony, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy, kminek

Sposób wykonania:
1. Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka). Cebulę czosnek oraz marchew podsmażyć na oliwie używając patelni teflonowej.
2. Grzyby i śliwki namoczyć (wody nie wylewać), pokroić w kostkę i dodać do podsmażonych warzyw.
3. Odlać wodę z kapusty kiszonej, posiekać, zalać bulionem oraz wodą z namoczonych grzybów i śliwek w garnku. Dodać podsmażone warzywa z grzybami i przecier pomidorowy. Doprawić czerwoną słodką papryką, pieprzem białym, tymiankiem, rozmarynem, zielem angielskim oraz kminkiem. Dołożyć liść laurowy. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić do miękkości.
4. Na koniec posypać danie posiekaną natką pietruszki i podawać z pieczywem.

Uwagi:
Im dłużej gotujemy bigos tym smak będzie bardziej esencjonalny.
Można dodać odrobinę imbiru aby potrawa była pikantniejsza.
Bigos można podać w wydrążonym chlebie.

Przepis możesz znaleźć tutaj.



SŁOWNICZEK WEGETARIAŃSKI CZ. 1

Nazwa  - wegetarianizm pochodzi od łacińskich słów:

vegetare – rosnąć, kwitnąć, rozwijać się;

vegetus – zdrowy, silny, ochoczy;

vegetartor – to ten, który daje życie,

vegetamen – to życiodajna siła.

 

Symbol - za symbol wegetarianizmu uważany jest kiełek wschodzącej rośliny, jego rysunek widnieje na wszystkich publikacjach organizacji The Vegetarian Society wraz z wezwaniem „Międzynarodowy znak rozpoznawczy, jako emblemat nowoczesnego wegetarianizmu, to kiełek wschodzącej rośliny, który jest symbolem źródła ludzkiego pożywienia, potrzeby zdrowia i humanitarnego sposobu życia. Wyraża się on w słowach: żyj i pozwól żyć innym”.

 


Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB