Artykuły

Data publikacji: 2013-05-27          Autor: Dietetyk VivaLaVita.pl Izabela Auszadniczek         wyślij link e-mailem        

Feijoada - poznaj tajniki kuchni brazylijskiej

Feijoada - poznaj tajniki kuchni brazylijskiej

Potrawy kuchni Świata przyciągają swoim smakiem, zapachem oraz wyglądem. Czasem każdy z nas lubi spróbować czegoś innego oraz nieco egzotycznego. Dzięki dużemu areałowi produktów dostępnych na rynku jesteśmy w stanie przygotować każde danie. W dzisiejszych czasach dla niektórych może wydawać się łatwością przygotowanie risotta lub tortilli, ale czy słyszeliście o feijonadzie – specyfiku kuchni brazylijskiej?

Potrawa ta jest ostatnio bardzo modna i można ją nazwać brazylijskim gulaszem z fasoli, suszonego mięsa, najczęściej wołowego, wędzonych kiełbasek z dodatkiem przypraw takich jak czosnek, goździki, liść laurowy, cebuli oraz pieprzu. Do potrawy serwuje się ryż, włoską lub pekińską kapustę, plastry pomarańczy i pikantny sos z pieprzu Molho da piment. Mówi się, że potrawa ma swoje korzenie we Francji, Włochach, Hiszpanii oraz Portugalii.

Nazwa potrawy pochodzi od jej głównego składnika feijão – fasoli.

Można powiedzieć, że feijoada nie należy do dietetycznych dań, ponieważ zawiera dużo produktów obfitujących w tłuszcze zwierzęce, jednak ze względu na swoje cechy organoleptyczne przyciąga nie tylko Brazylijczyków, ale także Polaków.

Kuchnia brazylijska nie tylko słynie tą potrawą, łączy ze sobą smaki afrykańskie, europejskie oraz indyjskie. Podstawą diety jest maniok, w codziennym jadłospisie Brazylijczyków nie brakuje też ryżu, fasoli, oleju palmowego, kuskusa, makaronów, różnych sosów, owoców, warzyw, mleka kokosowego, yerba maty, kawy, a także piwa, które przywędrowało z Niemiec.

Monotonia na diecie nam nie grozi, gdyż możemy przygotować smaczne potrawy pochodzące z różnych krajów. Feijoada może stanowić pewne wyzwanie, ale warto chociaż raz spróbować gorącego klimatu i przygotować tę potrawę. Sposób przyrządzenia dania już w dziale z naszymi przepisami!


Skomentuj (0)

  • Marzenna Marzenna 2013-06-19 09:59
    obce kuchnie mnie przerazają

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB