Artykuły

Data publikacji: 2015-09-23          Autor: mgr Izabela Auszadniczek Dietetyk VivaLaVita.pl         wyślij link e-mailem        

Oczyszczanie organizmu po lecie za pomocą wartościowych produktów!

Oczyszczanie organizmu po lecie za pomocą wartościowych produktów!

Zaczyna się jesień, to drugi okres po wiośnie kiedy wiele osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, schudnąć i wyrzeźbić sylwetkę. Zatem w jakie produkty wzbogacić jadłospis, aby sprzyjał redukcji masy ciała, a tym samym zwiększał odporność i walczył z „jesienną depresją”?

Lato najczęściej przynosi ze sobą nie tylko piękną pogodę, ale i dodatkowe kilogramy. Brak ochoty na regularne spożywanie posiłków podczas upalnych dni, sięganie bo dużą ilość chłodnych, słodkich deserów i częste spożywanie dużej ilości „przeciwskazanych” w prawidłowo zbilansowanej diecie produktów wieczorem, sprzyjała rozwojowi tkanki tłuszczowej.

Jak wynika z doświadczenia wielu dietetyków jesień to pracowity okres, ponieważ wiele osób motywuje się i chce zmodyfikować swój styl życia. Na pewno pomoże w tym uregulowanie pór zjadanych posiłków (4-5 posiłków co 3-4 godziny), a także spożywanie śniadania w pierwszej godzinie po wstaniu z łóżka i kolacji najpóźniej 2 godziny przed snem. Dlaczego? – to najlepszy sposób na uregulowanie przemiany materii po „dietetycznych grzeszkach” popełnionych latem, gdyż organizm ponownie poczuje się „bezpieczniej” i zacznie na bieżąco spalać energię pochodzącą z pożywienia. Po pewnym czasie dojdzie do momentu, gdy rozpocznie redukować również nagromadzoną tkankę tłuszczową.

Przede wszystkim należy korzystać z dobrodziejstw natury. Tak więc jesienią szczególnie poleca się jeść gruboziarniste kasze (np. jaglana, gryczana), ponieważ są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który oczyści organizm z toksyn, usprawni prace jelit i będzie sprzyjał spalaniu tkanki tłuszczowej. Dodatkowo kasze są dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza i cennego magnezu, którego w większej ilości będzie potrzebowała każda osoba żyjąca w stresie.

Kolejnym wartościowym produktem jest kefir – jako źródło probiotyków, które również usprawniają pracę jelit, zapobiegają rozwojowi bakterii gnilnych i zwiększają wchłanianie ważnego dla organizmu wapnia. Powinien być on  spożywany kilka razy w tygodniu. Ważną informacją jest to, że przy antybiotykoterapii, zamiast osłony można pić codziennie kefir, gdyż ma identyczne działanie jak suplement diety. Kolejną korzyścią płynącą ze spożywania kefiru jest to, że wspomaga proces chudnięcia i utrzymania prawidłowej masy ciała.

Tak zwanych „dobrych” tłuszczów roślinnych, może dostarczyć pod postacią orzechów włoskich. Usprawniają pracę układu krążenia, działają korzystnie na pracę mózgu, poprawiają  stan włosów, skóry oraz paznokci, opóźniają procesy starzenia się, a zawarta w nich melatonina zapewnia lepszy i spokojniejszy sen. Orzechy włoskie dobrze oddziałują na układ krążenia, obniżają poziom frakcji LDL cholesterolu i trójglicerydów, regulują ciśnienie krwi, zapobiegają depresji, poprawiają nastrój, usprawniają pracę jelit oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych są orzechy włoskie. Dodatkowo są źródłem wielu innych składników odżywczych: magnezu, wapnia, cynku, potasu, witamin z grupy B oraz witaminy E.

Owoce takie jak pomarańcze, brzoskwinie, morele, mirabelki, jabłka, gruszki i ciemne winogrona, doskonale będą komponowały się w jadłospisie każdej osoby, która chce zadbać o siebie. Owoce te zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz C, magnez, potas, błonnik pokarmowy oraz cenne przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami.

Z kolei wśród jesiennych warzyw można wymienić: dynię, jarmuż i koper włoski, jednak należy jeść też inne dostępne na rynku warzywa, aby jadłospis obfitował w różnorodne grupy produktów. Warzywa są niskokaloryczne, łatwo strawne, dlatego warto komponować z nich dietetyczne posiłki, a w razie głodu między nimi lub przed snem sięgać na przykład po pomidory lub ogórki, gdyż mają mało kalorii, dużo wody i nadadzą dłuższe uczucie sytości.

W tym okresie należy też wspomnieć o produktach kiszonych. Są niskokaloryczne i zawierają mniej węglowodanów, gdyż zostały one wykorzystane do procesów fermentacyjnych. Poprawiają pracę układu pokarmowego, przeciwdziałają zaparciom, przyczyniają się do usuwania toksyn z organizmu oraz wspomagają obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL i ciśnienia krwi. Należą do żywności nisko przetworzonej, ponieważ ulegają naturalnym procesom biologicznym.

Rozgrzewająco w okresie zimnych jesiennych dni podziałają przyprawy takie jak: imbir, chili, curry, anyż, cynamon, tymianek, majeranek, rozmaryn, kolendrę, bazylię, pieprz, goździki, kardamon oraz kminek. Warto przygotować także herbatę zieloną, dodać do niej plaster cytryny oraz pomarańczy, kawałek imbiru, łyżeczkę soku z malin i delektować się jej pysznym, rozgrzewającym i wzmacniającym odporność smakiem.


Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB