Choroby

wyślij link e-mailem      

Anemia


Anemia

Anemia- niedokrwistość, charakteryzuje się obniżonymi wartościami hemoglobiny i erytrocytów we krwi. Jej przyczyn może być wiele, bardzo często są efektem zbyt dużej utraty krwi lub małą ilością czerwonych krwinek, a także skróconym czasie ich życia. Można wyróżnić również anemie wynikającą z niedoboru: żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Wyróżnia się również wrodzoną niedokrwistość określaną mianem anemii sierpowatej.  Choroba jest często mylona z innymi, ze względu na nie charakterystyczne objawy.



Główne przyczyny anemii:

- wzmożona utrata krwi spowodowana np. obfitym miesiączkowaniem lub urazami,

- dietą ubogą w żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy,

- zaburzeniem wchłaniania wyżej wymienionych składników mineralnych,

- zaburzeniami ze strony szpiku kostnego,

- zakażeniem układu moczowego,

- chorobami pasożytniczymi,

- działaniem niektórych leków,

Objawy:

- uczucie osłabienia i zmęczenia,

- bladość skóry,

-mroczki przed oczami,

- zawroty głowy,

- szum w uszach,

- krwawienia z nosa,

- brak apetytu,

- uczucie zimna,

- kołatanie serca,

- mocz o ciemnym zabarwieniu, a nawet krew w stolcu,

- obniżony poziom hemoglobiny w badaniach morfologicznych krwi.

Głównym zaleceniem jest wykonywanie morfologicznych badań krwi przynajmniej raz w roku. Szczególnie dotyczy to osób szczególnie narażonych na wystąpienie anemii np. wegan.

Przy leczeniu anemii bardzo często polecana jest suplementacja. Podstawą jest dieta bogata w określone składniki odżywcze, do których należą żelazo, witamina B12, kwas foliowy oraz witamina C, która poprawia przyswajalność Fe.

W diecie należy uwzględnić 5 posiłków bogatych w warzywa, owoce, mięso, wędliny oraz jaja. Przynajmniej 1-2 posiłków w ciągu dnia powinno zawierać mięso. Ograniczeniu podlegają produkty, które przyczyniają się do wypłukiwania żelaza z organizmu: mocna kawa, herbata, alkohol, napoje energetyczne oraz fosforany i fityniany. Istotna jest aktywność fizyczna, która poprawia krążenie i stymuluje do wytwarzania czerwonych krwinek.

Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza w codziennej diecie. Choroba dotyka głównie kobiet, rzadziej mężczyzn. Bardzo często pojawia się u kobiet w ciąży. Wcześnie zdiagnozowana może być szybko wyleczona. Suplementacje żelaza i witaminy B12 szczególnie zaleca się osobą stosującym dietę wegańską.


Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB