Choroby

wyślij link e-mailem      

Choroba wieńcowa


Choroba wieńcowa

Choroba wieńcowa – należy do chorób niezapalnych serca, znana również jako choroba niedokrwienna serca lub przewlekła niewydolność serca. Nie da się wskazać dokładnej przyczyny choroby wieńcowej, niedostateczna ilość tlenu docierającego do serca powoduje pogorszenie jego ukrwienia, a czynników warunkujących tą dolegliwość jest wiele.

Choroba jest ściśle powiązana z miażdżycą. Osoby u których można zauważyć zbyt duże spożycie tłuszczów zwierzęcych i prowadzących nieprawidłowy styl życia często w ścianach naczyń krwionośnych pojawiają się blaszki miażdżycowe. Są one główna przyczyną ograniczenia dopływu krwi do mięśnia sercowego.



Do charakterystycznych objawów choroby wieńcowej należą:

  • rozlany ból, a także ucisk za mostkiem

  • promieniowanie bólu lub drętwienie do lewej reki, brzucha i żuchwy

  • duszność

Zwykle mogą trwać od kilku do kilkunastu minut i powtarzać się kilka razy w miesiącu, a nawet dziennie.

Podane objawy można nazwać również – dławica piersiową, dusznicą bolesną oraz stabilna chorobą wieńcowa.

 W wyniku całkowitego zamknięcia światła naczynia krwionośnego dochodzi do tak zwanego zawału serca mięśniowego. Jego główną przyczyną jest pęknięcie blaszki miażdżycowej, pojawienia się skrzepu, który blokuje przepływ krwi do serca.

Jedynie szybkie działanie pozwoli na uratowanie człowieka, poprzez działanie lekarskie polegające na udrożnieniu niedrożnej tętnicy.

Głównymi czynnikami wpływającymi na powstawanie miażdżycy i choroby nie niedokrwiennej serca jest:

  • palenie papierosów

  • dieta obfitująca w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego

  • otyłość

  • nadciśnienie tętnicze

  • stres

  • cukrzyca

  • brak aktywności fizycznej

Profilaktyka ma duże znaczenie w zapobieganiu powstania choroby wieńcowej i innych schorzeń układu krążenia. Zasady które powinny zostać przyswojone przez ludzi to:

1. Jeśli pali się papierosy, należy rzucić palenie.
2. Dieta powinna być urozmaicona i nieprowadząca do otyłości. Powinno być w niej mało tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych (tłustego mięsa, masła, śmietany). Należy również ograniczyć spożycie soli. W diecie powinno natomiast znaleźć się dużo warzyw, owoców – zawarty w nich błonnik obniża ryzyko nadmiernego gromadzenia się cholesterolu w ustroju.
3. Nie należy unikać wysiłku fizycznego, a nawet – stosownie do zaleceń lekarza – zwiększać obciążenie nim organizmu.
4. Jeśli to możliwe, należy unikać sytuacji stresowych.
5. Po przekroczeniu 40-50 roku życia warto jest przyjmować codziennie jedną tabletkę aspiryny (75-100 mg). Takie postępowanie zapobiega tworzeniu się w tętnicach zlepów (agregatów) płytek krwi, będących zaczątkiem skrzepliny.
6. Jeżeli sama dieta nie wystarcza do obniżenia poziomu cholesterolu, należy stosować - oczywiście pod kontrolą lekarza – leki przeciwcholesterolowe.
7. Jeśli ciśnienie tętnicze jest zbyt wysokie i nie może być obniżone inaczej niż lekami, to stosowne leki należy przyjmować regularnie, mierząc sobie często ciśnienie. Bez konsultacji z lekarzem nie wolno zmieniać rodzaju leków obniżających ciśnienie i sposobu ich przyjmowania.
8. Jeśli mierzony rano, na czczo, poziom cukru we krwi jest wyższy niż 110mg%, a po posiłku przekracza 140 mg% (a zwłaszcza – jeśli przewyższa 160 mg%), należy skonsultować się z lekarzem i w razie potrzeby, oprócz przestrzegania ograniczeń dietetycznych, przyjmować zalecone przez niego leki przeciwcukrzycowe.

 

Azotany są stosowane doraźnie w przypadku napadów dławicowych, natomiast w leczeniu przewlekłym stosuje się wolno działające azotany jak i również leki, które obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają obciążenie serca.

 

Zabiegi udrażniające zwężoną tętnice stosuje się w przypadkach częstych napadów choroby wieńcowej. Zabieg polega na podaniu do tętnicy wieńcowej przez cewnik angiokardiografia (środka kontrastowego). W miejscu, którym zauważalne jest poważne zwężenia światła naczynia można wprowadzić balonik, wypełniony powietrzem i w ten sposób udrożnić go.

 

Angioplastyka – to drugi sposób na udrożnienie tętnicy, polega na wprowadzeniu rurki do naczynia krwionośnego i poszerzenia go.

 

By-pass – jest kolejna metoda na doprowadzenie krwi do niedrożnego obszaru naczynia. Należy do metod bardziej inwazyjnych niż poprzednie. Przy zakładaniu by-passu trzeba otworzyć operacyjnie klatkę piersiową i wprowadzić w miejscu niedrożnego odcinka tętnicy wieńcowej kawałka zdrowej tętnicy lub żyły.

 

Profilaktyka, wykonywanie badań diagnostycznych i prawidłowy styl życia u dominującej liczby osób pomaga zapobiegać powstawaniu choroby wieńcowej.

  • Według badań choroba wieńcowa najczęściej występuje u kobiet i 45% wszystkich zgonów wynikało z chorób układu sercowo-naczyniowego. Statystyki dowodzą, że co roku z ich powodu umiera około 60 tysięcy kobiet
  • Chorobę wieńcową jest bardzo trudno rozpoznać u kobiet niż u mężczyzn. Wynika to z faktu, że jej objawy są niecharakterystyczne. Próba wysiłkowa, która należy do badan diagnostycznych nie daje jednoznacznych wyników potwierdzających chorobę. Z wielu analiz wynika, iż większość z nich jest nie świadoma choroby, natomiast zawał serca przebiega zupełnie bezobjawowo.
  • Kobiety w okresie menopauzy są bardziej narażone na choroby niedokrwienne serca, co wiąże się z ryzykiem zawału serca.

 


Skomentuj (0)

  • Kamila K.Kamila K.2012-12-01 10:56
    bardzo niebezpieczna i warto o siebie zadbać
  • Marzenna Marzenna 2012-10-13 17:00
    najlepiej to by było, żeby nie chorować
  • Agnieszka KarwowskaAgnieszka Karwowska2012-09-05 18:52
    bardzo grożna choroba

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB