Choroby

wyślij link e-mailem      

Choroba wrzodowa


Choroba wrzodowa

Choroba wrzodowa – jest wynikiem pojawienia się ubytków w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy, które mogą dotyczyć również głębszych warstw, a czasem drążyć do wątroby, bądź trzustki.



Większość przypadku zachorowania na chorobę wrzodową jest wynikiem zakażenia spowodowanego przez bakterie Helicobacter pylori. Do zakażenia mogło dojść w dzieciństwie, a nie leczona infekcja może trwać nawet całe życie. Do podstawowych źródeł zakażenia należą wydzieliny i wydaliny pochodzące z przewodu pokarmowego. Nie odpowiedni poziom higieny osobistej oraz trudne warunki bytowe przyczyniają się do powstania zakażenia.

Bakteria na początku zasiedla część odźwiernikową żołądka pod warstwą śluzową, następnie przesuwa się w kierunku dwunastnicy i do żołądka.  Helicobacter pylori dobrze adaptuje się do warunków kwaśnego środowiska. Jej szczepy wytwarzają czynniki powodujące stan zapalny w żołądku, efektem tego jest powstawanie owrzodzeń. Zakażenie tą bakterią zaburza barierę błony śluzowej i powoduje wzmożone wydzielanie kwasu solnego.

Do pozostały czynników ryzyka rozwoju choroby wrzodowej nalezą:

- uwarunkowania genetyczne,

- nadużywanie leków przeciwbólowych,

- nadmierna produkcja kwasu solnego.

Objawy:

- ból w nadbrzuszu pojawiający się okresowo, często na czczo i ustępujący po spożyciu posiłku/ środków o charakterze alkalizującym,

- bóle głowy ( w nocy, na czczo),

- uczucie palenia, pieczenia w nadbrzuszu

- zgaga

- puste odbijanie

- nudności

- wymioty

- zaparcia

Zalecenia:

Leczenie choroby wrzodowej polega przede wszystkim na zwalczaniu bólu, owrzodzeń, stosowaniem odpowiedniej diety i środków farmakologicznych.

Dieta powinna opierać się na pełnowartościowych produktach dostarczających białka, tłuszczów, węglowodanów składników mineralnych oraz witamin. Z codziennego żywienia należy wykluczyć produkty wzdymające i nasilające objawy zgagi. W stanach zaostrzenia choroby eliminacji ulega żywność ciężko strawna , długo zalegająca w żołądku i wzdymająca. Owoce i warzywa powinny być zjadane w formie gotowanej, pod postacią przecierów i rozcieńczonych soków. Podczas reemisji choroby wrzodowej zaleca się podawać je w formie surowej oraz rozdrobnionej.

Należy spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia w przerwach 3-4 godziny. Unikać trzeba pokarmów, które obfitują w dużą ilość błonnika pokarmowego, gdyż wzmaga to wydzielanie żołądkowe. Zalecana dieta w leczeniu choroby wrzodowej do dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

 

Ciekawostki:

-Stosowanie preparatów z bizmutem nie można łączyć z mlekiem oraz jego produktami.

-Choroba bardzo często pojawia się głównie wiosną oraz jesienią, bóle mogą trwać nawet do kilku tygodniu i nasilać się w pół godziny po spożyciu posiłku.

- Największy odsetek chorych notuje się w krajach rozwijających się.

-Chorobę można wykryć dzięki badaniu histopatologicznemu , krwi, moczu oraz w obrazie rentgenowskim.

 


Skomentuj (0)

  • Agnieszka KarwowskaAgnieszka Karwowska2015-05-22 11:55
    choroba chyba groźna jak każda

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB