Choroby

wyślij link e-mailem      

Dna moczanowa


Dna moczanowa

Dna moczanowa (podagra, skaza moczanowa) - zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych. Polega na odkładaniu się kwasu moczowego we krwi. Jest on końcowym produktem katabolizmu zasad purynowych wchodzących w skład nukleoproteidów.



Nadmierna ilość kwasu moczowego oraz zaburzenia jego wytwarzania i wydalania z organizmu są główna przyczyna dny moczanowej.

Dnę moczanową można podzielić na:

  • pierwotną

  • wtrórną

 Jej charakterystycznym objawem jest pojawiający się raz na jakiś czas napad dny moczanowej, przebiega głównie w nocy. Efektem napadu jest podwyższona temperatura ciała, zaciemnienie skóry, obrzęk stawu, ból. Objawy mijają po kilku dniach, a nawet tygodniach, pojawiają się nagle, lecz według badań po kilku miesiącach lub latach. W przerwach pomiędzy napadami człowiek nie odczuwa jakichkolwiek dolegliwości i objawów choroby. Na początku obejmuje tylko jeden staw.

Dieta obfitująca w puryny sprzyja w dużym stopniu napadom dny moczanowej. Kolejnym czynnikiem predysponującym jest stres, duży wysiłek fizyczny oraz wpływ niekotnych leków.

Choroba nie leczona z biegiem czasu pogłębia swoje objawy i obejmuje kolejne stawy stanem zapalnym. W wyniku czego mogą pojawić się liczne powikłania np. układu krążenia oraz nerek.

Dieta musi być indywidualnie dobrana dla każdego pacjenta przez dietetyka. Jej głównym celem jest zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi. Dieta powinna być ubogopurynowa, może zawierać nie wielkie ich ilości lub nie zawierać ich wcale.

Z jadłospisu należy wyeliminować:

  • wyciągi z kości i innych mięs,

  • podroby

  • baraninę

  • dziczyznę

  • śledzie, szproty, sardynki,

  • czekoladę i kakao,

  • kawę naturalną,

  • herbatę

  • soczewicę (zawiera najwięcej adeniny – zasady purynowej)

  • groch,

  • szpinak,

Nie wskazany jest również alkohol, rabarbar, ostre przyprawy, niektóre wędliny i konserwy.

Białko, witaminy oraz składniki mineralne należy podawać w formie fizjologicznej. Tłuszcze podlegają ograniczeniu do połowy normy. Podaż węglowodanów trzeba zwiększyć, ponieważ wspomagają wydalanie moczników z organizmu. Polecane są np. jaja, mleko, sery, w ograniczonej ilości masło i śmietana. Wskazane są owoce i warzywa (oprócz szpinaku i roślin strączkowych), miód, dżem, marmolada, cukier oraz ryż.

Do picia zaleca się wodę przegotowaną z dodatkiem soków owocowych, kawę zbożową, herbatę ziołową oraz owocową, alkaliczne wody mineralne, chude mleko i jogurty, kefir i koktajle owocowe.

Obróbka produktów i ich przygotowanie stanowią bardzo ważny aspekt żywienia np. owoce i warzywa należy podawać w formie ugotowanej lub jako surówki i sałatki. Wskazane jest również smażenie, pieczenie, gotowanie na parze i pieczenie.

Należy spożywać 4-5 posiłków każdego dnia, w tym kolację najpóźniej 4 godziny przed snem, aby zapobiec magazynowaniu się dużej ilości kwasu moczowego podczas nocy.

Podczas napadów dny moczanowej zaleca się dietę bezmięsną, płynną lub kleikowo- owocową.