Choroby

wyślij link e-mailem      

Kamica nerkowa


Kamica nerkowa

Kamica nerkowa – należy do chorób układu moczowego, charakteryzujących się powstawaniem i odkładaniem złogów ze składników moczu w obrębie układu kielichowo-miedniczkowego.



 



Kamica nerkowa – choroba układu moczowego rozwija się głównie bezobjawowo. W momencie zgromadzenia się dużej ilości złogów, kamień wraz z piaskiem zaczynają przesuwać się z nerki w kierunku ujścia i moczowodu. Zjawisko to określane jest mianem kolki nerkowej, towarzyszyć jej może silny ból w okolicy lędźwi, wodonrecze, odmiedniczkowe zapalenie nerek, a nawet krew w moczu.

Przyczyna może być:

  • duże stężenie w moczu wapnia, fosforanów, cystyny, kwasu moczowego i szczawianów,
  • małe, bądź duże stężenie jonów wodorowych w moczu,
  • przewlekłe zakażenie nerek,
  • niektóre choroby metaboliczne,
  • wypijanie zbyt małej ilości płynów,
  • czynniki genetyczne.

Leczenie:

  • leki przeciwbólowe i rozkurczające w przypadku kolki nerkowej, przy jednoczesnym piciu dużej ilości wody. Wskazane są również ciepłe kąpiele i okłady,
  • metoda endoskopowa lub litorypsja – kruszenie kamieni nerkowych ultradźwiękami, stosowane przy dużych kamieniach,
  • w przypadku małych kamieni, powinno się je wydalić wraz z moczem.


Wydalony kamień należy oddać do przeprowadzenia specjalistycznych badań, które pomogą w ustaleniu diety i leczenia farmakologicznego.


Rodzaje kamic:

  • szczawianowo – wapniowa – przyczyną jest nadmiar kwasu szczawiowego lub szczawianów w moczu, choroby zapalne jelit, resekcja jelita, zbyt duża podaż witaminy C w diecie, niedobór witaminy B6 i zaburzone wydalanie jonów wodorowych przez nerki. Kolejnym czynnikiem sprzyjającym tej chorobie jest nadmiar soli,
  • fosforanowo – wapniowa – główną przyczyną jest fosforan wapnia, który wchodzi w skład złogów. W wyniku zakażenia niektórymi bakteriami dochodzi do zmiany odczynu moczu na zasadowy. Niektóre bakterie mają zdolność do rozkładania mocznika na dwutlenek węgla i amoniak. Wysokie stężenie amoniaku przyczynia się do alkalizacji moczu,
  • moczanowa – jej główną przyczyną jest dieta obfitująca w puryny. Złogi utworzone są z kwasu moczowego. Kwas moczowy – końcowy produkt przemiany materii powinien być wydalany z organizmu przez nerki. Złogi powstają w kwaśnym moczu, który jest nadmiernie zagęszczony,
  • fosforanowo – magnezowo – amonowa – powstaje w moczu alkalicznym, a także przy zakażeniu układu moczowego bakteriami odpowiadającymi za tworzenie się enzymu ureazy,
  • cystynowa – występuje rzadko, podstawową zasadą jej leczenia jest ograniczenie cystyny – aminokwasu siarkowego, a zwiększeniu podaży płynów do 3l dziennie i witaminy B6,
  • ksantynowa – wywołana nadmiarem ksantyny - zasady purynowej w moczu. Jest pochodna guaniny, należy do bezpośrednich prekursorów syntezy kwasu moczowego. Występuje w tkankach zwierzęcych i roślinnych.

Żywienie w kamicy nerkowej jest uzależnione od jej rodzaju. W jej profilaktyce i leczeniu duży udział ma spożywanie odpowiedniej ilości płynów – ponad 2 litry wody dziennie. Kolejnym ważnym czynnikiem jest pH moczu, ograniczenie spożycia soli kuchennej wraz z ograniczeniem produktów obfitujących w kwas szczawiowy.

Należy również zwrócić uwagę na odpowiednią podaż białka, wapnia oraz fosforu. Płyny zaleca się podawać, także przed snem, zwłaszcza te, kotne rozcieńczają mocz w nocy podczas snu. Przykładem wody do picia może być „Marysieńka” lub woda mineralna „Jan”.

  • Kamica szczawianowo – wapniowa:


Produkty zakazane: czekolada, kakao, kawa naturalna, mocna herbata, szpinak, rabarbar, szczaw, figi suszone, boćwina, konserwy mięsne i rybne, kiszonki, przyprawy zawierające glutaminian sodu i ostre w smaku, koncentraty sosów i zup.


Produkty dozwolone w ograniczonej ilości: mięso, przetwory mięsne, jaja, ryby, mleko i przetwory mleczne, zielone warzywa liściaste, kapustne, sałata, ziemniaki, marchew, groch, buraki, rośliny strączkowe, pomidory.


Produkty zalecane: duża ilość płynów, soki owocowe, owoce cytrusowe, masło, produkty zbożowe z pełnego ziarna, warzywa, ogórki, kukurydza, cebula.

 

  • Kamica fosforanowo – wapniowa:


Produkty zakazane: alkaliczne wody mineralne, rośliny strączkowe, rabarbar, szczaw, szpinak, kakao, czekolada, kawa naturalna, mocna herbata, przetwory solne, przyprawy zawierające glutaminian sodu.


Produkty dozwolone w ograniczonej ilości: owoce, ziemniaki, warzywa, jaja, mleko.


Produkty zalecane: duża ilość płynów, pieczywo, gruboziarniste kasze, makarony, mięso, ryby, miód, soki, owoce cytrusowe, masło.

 

  • Kamica moczanowa:


Produkty zakazane: baranina, wieprzowina, podroby, kawior, szproty, śledzie, sardynki, kakao, czekolada, kawa naturalna, mocna herbata, orzechy, rośliny strączkowe, wywary rybne i mięsne.


Produkty dozwolone w ograniczonej ilości: ryby, drób i pozostałe gatunki mięs – tylko gotowane, ze względu na to, że puryny przechodzą do wywaru oraz produkty zbożowe.


Produkty zalecane: duża ilość płynów, wody mineralne, mleko, chudy ser twarogowy, ziemniaki, warzywa, owoce, zwłaszcza cytryny, cukier, miód.

 

  • Kamica fosforanowo – magnezowo – wapniowa:


Produkty zakazane: sery topione, dojrzewające, mleko, żółtko jaja, podroby, mięso i jego przetwory,  konserwy, ryby, rośliny strączkowe, produkty zbożowe pełnoziarniste, orzechy, kakao, czekolada.


Produkty zalecane: duża ilość płynów, przy niewielkim stężeniu cytrynianów i magnezu zwiększyć podać soków i owoców cytrusowych, a także warzyw obfitujących w magnez.

 

  • Kamica cystynowa:


Produkty podlegające ograniczeniu: produkty nabiałowe.
Produkty zalecane: duża ilość wody, ponad 3l dziennie, produkty bogate w witaminę B6.

 

  • Kamica ksantynowa:


Zwiększyć ilość płynów,.W diecie należy uwzględnić produkty, które alkalizują mocz, np. poprzez wprowadzenie diety mleczno-jarskiej.

Kamica nerkowa jest jedną z chorób układu moczowego. Średnio u co dwudziestej kobiety i dziesiątego mężczyzny szczyt zachorowań występuje pomiędzy 30-40 rokiem życia.


Skomentuj (0)

  • Kamila K.Kamila K.2012-12-01 11:02
    i znowu nieprawidłowa dieta może doprowadzić do choroby
  • Marzenna Marzenna 2012-09-06 07:27
    poważna sprawa
  • Weronika Weronika 2012-07-02 17:59
    Bardzo fajny artykuł

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB