Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!
Kamica żółciowa – choroba wynikająca z zastoju żółci w drogach żółciowych spowodowanego nieprawidłowym składem żółci. Odpowiednia dieta pozwoli na uniknięcie uciążliwych objawów do których należą między innymi niestrawność, bóle i uczucie ciężaru w żołądku. Są to początkowe sygnały kamicy żółciowej. Można ona przebiegać bezobjawowo, jednak w momencie ataku kolki żółciowej mogą wystąpić również wymioty, wzdęcia, zatrzymanie stolca i gazów.
Bardzo często napady kolki mogą być ostre, są one głównie wywołane błędami żywieniowymi, wysiłkiem fizycznym, kaszlem, wstrząsami, a także stresem. Zauważono, że najczęściej do bólów dochodzi w nocy, kilka godzin po spożyciu potraw ciężko strawnych, smażonych, pieczonych, obfitujących w tłuszcze. Również dotyczy to spożycia czekolady, śmietany lub jaj. Pęcherzyk wydziela bardzo dużo żółci w celu trawienia tłuszczów, dochodzi wtedy do jego silnego skurczu, a wówczas z żółcią mogą przesuwać się również kamienie żółciowe dając uporczywe dolegliwości.
Pęcherzyk żółciowy (woreczek żółciowy) – magazynuje żółć, niezbędną do metabolizowania tłuszczów, jest wytwarzana przez wątrobę. Podczas przebiegu procesów trawiennych jest ona transportowana drogami żółciowymi do dwunastnicy. Zastój żółci w tych drogach może prowadzić do kamicy żółciowej. W wielu przypadkach nie jest znana dokładna przyczyna ich powstawania, ich skład jest często mieszany.
Najczęściej chorują kobiety, w wielu przypadkach najbardziej narażone są te, które rodziły dzieci, zażywają środki antykoncepcyjne lub stosują terapię hormonalną. Do grupy osób narażony na kamicę żółciową są osoby otyłe, stosujące nie odpowiednie diety odchudzające, również osoby z cukrzycą.
Do podstawowych badań diagnozujących kamicę żółciową należą badania rentgenowskie – cholecystografia lub ultrasonografia (USG).
W kamicy żółciowej najlepiej stosować dietę łatwo strawną z ograniczeniem tłuszczów.
U osób z bezobjawową kamicą, w której nie występują zaburzenia czynności przewodu pokarmowego nie trzeba wprowadzać znacznych ograniczeń pokarmowych. Ich dieta powinna obfitować w błonnik pokarmowy, warzywa, owoce, kiełki pszenne spożywać przynajmniej 2-3 razy dziennie. Niedobór włókna roślinnego w diecie przyczynia się do zaburzenia obkurczania się pęcherzyka żółciowego. Zalecane są produkty świeże.
Podczas biegunek dochodzi do utraty zwiększonej ilości soli żółciowych i niedoboru żółci, co powoduje wytrącanie się złogów żółciowych.
Nie zaleca się konsumpcji nadmiernej ilości słodyczy i miodu w diecie, przy niskiej podaży nienasyconych kwasów tłuszczowych może dojść do zmniejszonej ilości lecytyny w żółci i gorszego rozpuszczenia cholesterolu w żółci.
Główne zasady prawidłowego żywienia:
1. Jeść regularnie, co najmniej 4-5 posiłków dziennie, co 2-3 godziny. Zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami sprzyjają zastojowi żółci.
2. Nie zapominać o lekkim śniadaniu. Na czczo w pęcherzyku żółciowym znajduje się zbyt mało kwasów żółciowych niezbędnych do rozpuszczania cholesterolu. W gęstej, długo zalegającej w pęcherzyku żółci mogą się wytrącać kamienie żółciowe.
3. Posiłki przygotować bezpośrednio przed jedzeniem, nie przechowywać ich i nie odgrzewać. Wskazane jest gotowanie w wodzie lub na parze oraz duszenie bez dodatku tłuszczu.
4. Wykluczyć smażenie na tłuszczu i pieczenie, z wyjątkiem pieczenia w folii lub pergaminie.
5.Codziennie spożywać warzywa i owoce. Wzbogać menu w produkty zawierające błonnik - razowe pieczywo, grube kasze, płatki zbożowe, a także warzywa i owoce.
Produkty wskazane: marchew, pietruszka, szpinak, buraki, sałata, pomidory bez skórki, cykoria, rzeżucha i ogórki, seler, dynia, zielony groszek. Najlepiej jeść je na surowo, po doprawieniu odrobiną oleju lub masła. Owoce nie zbyt kwaśne, jagodowe.
Produkty nie wskazane: potrawy z warzyw strączkowych, grzyby, słodka kapusta, brukselka, kalafior, kalarepa, cebula, por, czosnek, rzepa, rzodkiewka, brukiew, a także świeże ogórki.
Dokładne zalecenia w przypadku napadu kolki żółciowej, ostrym zapaleniu pęcherzyka lub ostrym zapaleniu dróg żółciowych:
Produkty, które są dobrze tolerowane to: dwukrotnie mielone chude mięso drobiowe, gotowane oraz przetarte warzywa np. marchew, buraki. Świeży chudy twaróg, niewielka ilość śmietanki, soki warzywne i owocowe oraz duszone jabłka.
W kolejnych etapach diety można sięgać bo wysoko gatunkowe wędliny, pieczywo czerstwe, niewielką ilość masła, zupy z warzyw zawierające drobne kasze np. mazurską lub mannę. Zalecane jest również gotowane chude mięso (pierś z kurczaka).
Według zwolenników medycyny naturalnej istnieje wiele kuracji, dzięki którym można poradzić sobie z kamieniami żółciowymi. Główne zasady odpowiedniego postępowania to:
Skomentuj (0) |
|
![]() | Kamila K.2012-12-01 11:05 |
przydatne informacje | |
![]() | Marzenna 2012-10-14 09:23 |
kamica jest niebezpieczna | |
![]() | Agnieszka Karwowska2012-08-14 11:40 |
operacja na woreczek żółciowy jest traktowana jako zabieg , ale może prowadzić też do poważnych powikłań | |
dołącz do nas: