Inteligentna lodówka

Data dodania: 2016-05-05         wyślij link e-mailem        

Kukurydza po meksykańsku

Kukurydza po meksykańsku
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 3388
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 847
Rodzaj dania: Mięsne
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 80.25 zł
SKŁADNIKI:
Kukurydza, kolba 2320 g (8 x sztuka)
Indyk, pierś bez skóry 800 g (4 x sztuka)
Koncentrat pomidorowy 30% 75 g (3 x łyżka)
Oliwa z oliwek 20 g (2 x łyżka)
Mąka pszenna biała 10 g (1 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Młodą kukurydzę obrać z liści, opłukać, zalać osoloną wodą z dodatkiem cukru, zagotować i pozostawić na 2 godz. Następnie wyłuskać ziarna. Mięso umyć, drobno pokrajać lub posiekać tasakiem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać mięso, podsmażyć, wymieszać z cebulą, lekko zrumienić, połączyć z kukurydzą, skropić wodą i dusić do miękkości często mieszając. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i oprószyć mąką; doprawić.

 

powrót


Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB