Inteligentna lodówka

Data dodania: 2011-06-09         wyślij link e-mailem        

Zupa z dyni z marchewką

Zupa z dyni z marchewką
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Słodki, Ziołowy, Łagodny
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 644
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 161
Rodzaj dania: Wegetariańskie, Dla diabetyków
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 43.58 zł
SKŁADNIKI:
Dynia 840 g (1 x sztuka, obrany i bez pestki)
Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 230 g (1 x szklanka)
Cebula 225 g (1.5 x dużej wielkości)
Marchew 180 g (4 x średnia sztuka)
Pietruszka, natka 48 g (8 x łyżeczka)
Sok z cytryny 21 g (3.5 x łyżka)
Oliwa z oliwek 20 g (2 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:
gałka muszkatołowa, estragon, pieprz czarny, sól
SPOSÓB WYKONANIA:
Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać marchewkę i smażyć aż zmięknie. Warzywa wrzucić do garnka razem z pokrojoną w kostkę dynią bez pestek, zalać wywarem warzywnym i zagotować. Dodać estragon i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 15 minut. Dosypać szczyptę gałki muszkatołowej. Warzywa studzić, następnie blenderem zmiksować na gładko. Po zmiksowaniu zupę przelać z powrotem do garnka. Trzymać na małym ogniu, dolać mleko, wymieszać i zagotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dolać sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a gdy zupa będzie na talerzu, ozdobić odrobiną suszonego estragonu lub rozmarynu i natką pietruszki. Podawać z grzankami. powrót


Skomentuj (0)

  • anna roguckaanna rogucka2015-07-13 19:33
    bardzo lubię zupę z dyni trzeba spróbować tego przepisu
  • Marzenna Marzenna 2013-02-28 11:26
    chyba pyszna

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB