Przepisy

Data dodania: 2011-09-19         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Bolońskie lazanie ze szpinakiem i serem

Bolońskie lazanie ze szpinakiem i serem
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Ziołowy
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 5526
Ilość porcji: 6
Kcal w 1 porcji: 921
Rodzaj dania: Mięsne, Lunch
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 81.04 zł
SKŁADNIKI:
Wołowina, mielona (20%mięsa tłustego) średnio 600 g
Szpinak, świeży 500 g (1 x paczka)
Makaron lasagne 500 g (1 x opakowanie)
Cebula 450 g (3 x dużej wielkości)
Pomidor, z puszki/słoika 400 g (1 x puszka)
Ser ricotta light 300 g
Ser twarogowy chudy 200 g (1 x kostka)
Jajka kurze, całe 168 g (3 x bardzo dużej wielkości)
Ser parmezan, twardy 120 g (6 x łyżka, starty)
Masło 30 g (6 x łyżeczka)
Czosnek 30 g (6 x ząbek)
Oliwa z oliwek 27 g (6 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

oregano, liść laurowy, bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz, sól

SPOSÓB WYKONANIA:

Oczyszczoną cebule i czosnek posiekać. Cebulę i połowę czosnku zeszklić na łyżce oliwy, dodać mięso i usmażyć, rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojone na kawałki pomidory wraz z sokiem, oregano i listkiem laurowym. Oprószyć solą oraz pieprzem i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Oczyszczony szpinak pokroić oraz podsmażyć z resztą czosnku i oliwy. Oprószyć solą oraz pieprzem.
Ricottę wymieszać z twarożkiem, jajkami i 1/3 startego parmezanu, przyprawić gałką, solą oraz pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować masłem, na dnie położyć 2-3 plastry lazanii i układać na nich kolejno warstwy mięsa, szpinaku i twarogu. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być warstwa mięsa. Posypać resztą startego parmezanu i ułożyć na nim kawałki masła. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać od razu po upieczeniu.



Skomentuj (0)

  • Marzenna Marzenna 2013-01-16 07:23
    dobre

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB