Przepisy

Data dodania: 2013-06-28         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Chłodnik z cukinii posypany natką pietruszki i bazylią

Chłodnik z cukinii posypany natką pietruszki i bazylią
Pora dnia: Obiad, Kolacja, Podwieczorek
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 452
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 113
Rodzaj dania: Wegańskie, Wegetariańskie, Na zimno
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 28.13 zł
SKŁADNIKI:
Woda 1000 g (1 x litr)
Cukinia 900 g (3 x sztuka)
Pomidor 680 g (4 x średnia sztuka)
Cebula 110 g (1 x średniej wielkości)
Bazylia, świeża 50 g (20 x liści/-e)
Mięta pieprzowa, świeża 19 g (6 x łyżka)
Oliwa z oliwek 14 g (3 x łyżeczka)
Sok z cytryny 12 g (4 x łyżeczka)
Mąka kukurydziana 10 g (1 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

pieprz, sól

SPOSÓB WYKONANIA:

Warzywa umyć. Cebulę obrać i posiekać, pomidory obrać, drobno pokroić, pietruszkę posiekać cukinię obrać i pokroić w kostkę. Do dużego garnka dodać dwie łyżeczki oliwy, zeszklić cebulę następnie dodać pomidory i oba składniki dusić 2 minuty cały czas mieszając. Do garnka wlać litr wody, doprowadzić do wrzenia, dodać miętę. Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do zupy. Całość gotować na dużym ogniu, mieszając trzepaczką, aby zupa zgęstniała. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami i pozostawić do ostygnięcia.

Zupę najlepiej włożyć do lodówki, przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną bazylią i pietruszką.

 



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB