Przepisy

Data dodania: 2013-06-27         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Ciecierzyca w curry

Ciecierzyca w curry
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Pikantny
Sposób przygotowania: Gotowanie + smażenie
Kcal: 716
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 179
Rodzaj dania: Wegańskie, Wegetariańskie, Na zimno
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 27.06 zł
SKŁADNIKI:
Pomidor 680 g (4 x średnia sztuka)
Woda 500 g (2 x szklanka)
Cieciorka konserwowa 400 g (2 x puszka)
Cebula 220 g (2 x średniej wielkości)
Oliwa z oliwek 20 g (2 x łyżka)
Przyprawy - imbir, mielony 5 g (1 x łyżka)
Herbata 5 g (1 x torebka)
Czosnek 3 g (0.5 x ząbek)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

pieprz, sól, liść laurowy, świeże liście kolendry 0.5 szklanki, 1 łyżeczka nasion kmniku, 1 łyżeczka kurkumy

SPOSÓB WYKONANIA:

Do garnka wlać 2 szklanki wody, włożyć torebkę herbaty oraz liść laurowy, wodę doprowadzić do wrzenia. Odsypać ½ szklanki ciecierzycy, a pozostałą ilość przełożyć do garnka z gotującą się wodą. W tym czasie wyjąć torebkę z herbaty i liść laurowy i wyrzucić. Gdy ciecierzyca się ugotuje, zdjąć garnek z palnika, odcedzić, wlewając płyn do osobnej miski i odstawić na bok.  

Jedną cebulę obrać i posiekać, pomidory obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na rozgrzanej patelni skropionej oliwą z oliwek zeszklić cebulę, następnie zdjąć z ognia, dodać ½ szklanki odsypanej ciecierzycy, dodać pomidory, połowę kolendry i odstawić.

Na innej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać kminek, posiekany imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i kolendrę. Wszystkie składniki podsmażać przez 15-20 sekund, do momentu aż lekko się zarumienią. Następnie dodać kurkumę, posiekaną drugą cebulę i całość gotować do momentu, aż cebula zmięknie. Dodać pomidory i doprowadzić sos do wrzenia, gotować około 5 minut. Następnie dodać ugotowaną ciecierzycę i ciecierzycę zeszkloną z cebulą, dolać płyn odlany do miseczki w takiej ilości, aby sos otrzymał gęstą konsystencję. Cały czas gotować mieszając około 5 minut. Przed podaniem potrawę można posypać świeżymi liśćmi kolendry.

 



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB