Przepisy

Data dodania: 2011-08-18         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Ziołowy, Pikantny
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 1572
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 393
Rodzaj dania: Mięsne, Lunch
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 49.68 zł
SKŁADNIKI:
Cukinia 1200 g (4 x sztuka)
Indyk, mięso mielone 400 g
Pomidor, z puszki/słoika 400 g (1 x puszka)
Ser gouda 244 g (9.75 x plaster)
Cebula 225 g (1.5 x dużej wielkości)
Pietruszka, natka 200 g (1 x pęczek)
Marchew 180 g (4 x średnia sztuka)
Bazylia, świeża 20 g (8 x liści/-e)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:
sól, czosnek w proszku, majeranek, pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:

Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni, odłożyć na bok. Następnie przysmażyć mięso mielone, dodając do niego czosnek przyprawy, zioła. Do usmażonego mięsa dodać zeszkloną cebulę oraz marchew startą na małych oczkach, następnie sos pomidorowy. Wszystko razem wymieszać i chwilkę gotować na  małym ogniu , co jakiś czas mieszając całość, aż do chwili zgęstnienia sosu. Gotowy sos doprawić do smaku. Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką. Gotowym farszem napełniamy cukinię. Posypać ją zieloną natką  pietruszki i startym żółtym serem. Wkłożyć do piekarnika i piec pod przykryciem 30 min, a następnie ściągąć pokrywę i zapieka do momentu zarumienienia się  żółtego sera.



Skomentuj (0)

  • Marzenna Marzenna 2012-12-21 08:16
    pyszna

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB