Przepisy

Data dodania: 2014-07-02         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Cukiniowa pizza

Cukiniowa pizza
Pora dnia: Obiad, Kolacja, Podwieczorek
Smak: Ziołowy
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 708
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 177
Rodzaj dania: Mięsne
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 12.87 zł
SKŁADNIKI:
Cukinia 280 g
Ser mozzarella, z obniżoną zawartością tłuszczu 150 g
Indyk, polędwica 130 g
Koncentrat pomidorowy 30% 60 g
Jajka kurze, całe 55 g
Oliwki zielone, bez pestek 23 g
Zarodki pszenne 20 g (4 x łyżeczka)
Papryka zielona 17 g
Olej rzepakowy, uniwersalny 10 g (1 x łyżka)
Papryka chili 7 g

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

pieprz, sól, oregano

SPOSÓB WYKONANIA:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, umieścić w sitku, posolić i odstawić na 20 minut. W tym czasie zająć się sosem pomidorowym: do miski wlać przecier, do niego dodać rozgniecione ząbki obranego czosnku, posolić, popieprzyć i dodać zioła prowansalskie, oczywiście najlepiej świeże. Po upływie 20 minut, cukinia powinna lekko puścić wodę, należy ją odcisnąć z nadmiaru wody (bardzo dokładnie!) i umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, zarodki oraz przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia (bądź zrobić kilka mniejszych porcji). Ciasto ma być dość cienkie, żeby mogło się dobrze upiec i żeby nie przypominało placka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w 240 stopniach aż lekko zbrązowieje, można też użyć funkcji termoobieg, zmniejszając temperaturę do 200-220 stopni i skracając czas pieczenia. Indyka poddusić na patelni beztłuszczowej pod przykryciem z dodatkiem pieprzu, soli, papryki ostrej oraz curry. Na upieczony placek wyłożyć wcześniej przygotowany sos pomidorowy, a na to resztę składników. Wszystko zapiekać w 200 stopniach przez około 10 minut aż do rozpuszczenia i lekkiego przyrumienienia się sera.



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB