Przepisy

Data dodania: 2015-05-19         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Dietetyczna frittata z pomidorami i mozzarellą

Dietetyczna frittata z pomidorami i mozzarellą
Pora dnia: Śniadanie, Kolacja, Podwieczorek
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Smażenie
Kcal: 558
Ilość porcji: 2
Kcal w 1 porcji: 279
Rodzaj dania: Wegetariańskie
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 8.20 zł
SKŁADNIKI:
Pomidor 300 g
Jajka kurze, całe 176 g (4 x średniej wielkości)
Ser mozzarella, pełne mleko 80 g (4 x łyżka, starty)
Mleko 0,5% 30 g
Ocet winny, balsamiczny 16 g (1 x łyżka)
Czosnek 3 g (0.5 x ząbek)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

świeża bazylia, piperz, sól

SPOSÓB WYKONANIA:

Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na osiem części i wytnij szypułki. Dopraw solą, pieprzem i skrop octem balsamicznym. Ser mozzarellę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Jajka roztrzep widelcem w naczyniu, w którym wstawisz je do piekarnika. Dodaj mleko, ser oraz część poszarpanej bazylii i zgnieciony czosnek, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Włóż pomidory do masy jajecznej i posyp resztą bazylii. Zapiekaj w piekarniku przez około 20 minut – aż jaja się zetną.



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB