Przepisy

Data dodania: 2013-06-06         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Dietetyczny rosół z ryżem

Dietetyczny rosół z ryżem
Pora dnia: Obiad
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 682
Ilość porcji: 2
Kcal w 1 porcji: 341
Rodzaj dania: Mięsne
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 20.01 zł
SKŁADNIKI:
Seler korzeniowy 200 g (1 x mała sztuka)
Kurczak brojler, pierś bez skóry 200 g (1 x sztuka)
Cebula 110 g (1 x średniej wielkości)
Ryż brązowy 100 g (1 x paczka)
Marchew 90 g (2 x średnia sztuka)
Pietruszka, korzeń 80 g (1 x średnia sztuka)
Por 50 g (1 x kawałek)
Pietruszka, natka 48 g (8 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

pieprz, sól

SPOSÓB WYKONANIA:

Ryż gotować w lekko posolonej wodzie około 20 minut. Warzywa umyć i obierać. Mięso opłukać. Pora umyć, pietruszkę posiekać, cebule zarumienić na brązowo nad palnikiem. Do 2 litrowego garnka włożyć warzywa, mięso, zrumieniona cebule i wszystko zalać woda i czekać, aż całość się zagotuje. Gdy rosół się zagotuje, na wierzchu pływają tzw. szumowiny - skręcić kuchenkę na najmniejszy ogień, szumowiny delikatnie i dokładnie zdjąć i wyrzucić. Wsypać około 1/3 łyżki soli. Rosół zostawić na malutkim ogniu, przykryć i tak gotować około godzinki.  Po upływie tego czasu sprawdzić smak - jeśli trzeba doprawić do smaku solą lub pieprzem. Gotowy rosół przelać do talerzy, dodać ugotowany, odcedzony ryż i posypać natką pietruszki.

.

UWAGI:

 



Skomentuj (0)

  • Oliwkowa Oliwkowa 2013-06-26 17:30
    Warto spróbowac ten przepis, bo robiłam podobne i bardzo smakowało... przed podaniem najlpeije posypać natką pietruszką, a zdjęcie wygląda apetycznie :) Pozdrawiam

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB