Przepisy

Data dodania: 2013-09-22         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Dorsz zapiekany z pomidorami

Dorsz zapiekany z pomidorami
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 1708
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 427
Rodzaj dania: Rybne
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 56.04 zł
SKŁADNIKI:
Pomidor 1360 g (8 x średnia sztuka)
Ziemniaki średnio 900 g (12 x średniej wielkości)
Dorsz, świeży 400 g (4 x porcja/filet)
Sałata 360 g (1 x głowa)
Oliwa z oliwek 40 g (4 x łyżka)
Koperek świeży 32 g (8 x łyżeczka)
Sok z cytryny 24 g (4 x łyżka)
Masło roślinne 20 g

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, pieprz, szczypta cuktu,

SPOSÓB WYKONANIA:

Ziemniaki obrać, włożyć do lekko posolonej wody i gotować, aż zmiękną około 50 minut. Filety umyć, nasolić i ułożyć na brytfance posmarowanej masłem. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w ćwiartki, ułożyć na rybie. Lekko posolić i wstawić do pieca, polać oliwą z oliwek; piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C . Na półmisku ułożyć opłukane listki sałaty, skropić cytryną i lekko oprószyć cukrem. Upieczoną rybę porcjować z pomidorami i układać na półmisku z sałatą. Obok ułożyć ugotowane, całe ziemniaki z posiekanymi koperkiem.



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB