Przepisy

Data dodania: 2011-09-30         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Ziołowy, Łagodny
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 1124
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 281
Rodzaj dania: Dla diabetyków, Mięsne, Lunch
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 31.63 zł
SKŁADNIKI:
Cukinia 1200 g (4 x sztuka)
Pieczarka uprawna 500 g (1 x opakowanie)
Indyk, mięso mielone 400 g
Papryka czerwona 280 g (2 x średnia sztuka)
Cebula 110 g (1 x średniej wielkości)
Koncentrat pomidorowy 30% 64 g (0.75 x słoik)
Ser parmezan, twardy 40 g (2 x łyżka, starty)
Oliwa z oliwek 18 g (4 x łyżeczka)
Czosnek 10 g (2 x ząbek)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać rozdrobnione mięso mielone i lekko podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do mięsa. Gdy papryka trochę zmięknie wrzucić obrane pieczarki pokrojone na drobne kawałki. 
Dodać pomidory w puszcze,2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić wszystko razem kilka minut. Potrawa ma być dość gęsta. Przyprawić solą, pieprzem, ew. papryką w proszku.
Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Obrać ze skórki (bądź nie, jeżeli ktoś woli). Wydrążyć łyżką miąższ i nakładać w środek farsz. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem około 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, posypać startym żółtym serem i zapiekać już bez przykrycia kolejne 10 minut.



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB