Przepisy

Data dodania: 2014-04-03         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Grysik zapiekany z owocami

Grysik zapiekany z owocami
Pora dnia: Śniadanie, Kolacja, Podwieczorek
Smak:
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 836
Ilość porcji: 2
Kcal w 1 porcji: 418
Rodzaj dania: Wegetariańskie, Na zimno
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 7.38 zł
SKŁADNIKI:
Mleko spożywcze 1,5% tłuszczu 460 g (2 x szklanka)
Brzoskwinia 170 g (2 x sztuka, bez pestki)
Jajka kurze, całe 76 g (2 x małej wielkości)
Rodzynki suszone 30 g (2 x łyżka)
Grys kukurydziany 28 g (4 x łyżka)
Migdały płatki 20 g (2 x łyżka)
Masło 10 g (2 x łyżeczka)
Cukier 10 g (2 x łyżeczka)
Cukier waniliowy 8 g (2 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, cynamon

SPOSÓB WYKONANIA:

Mleko wlać do garnka, wyspać grysik i gotować na średnim ogniu do momentu zgęstnienia, cały czas mieszając. Do gęstego grysiku dodać ekstrakt z wanilii i nieco ostudzić go. Jajko utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym. Do ciepłego grysiku dodać masło, wymieszać, dodać jajko i całość wymieszać. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć brzoskwinie i wlać grysik, wierzch posypać rodzynkami, cynamonem oraz płatkami migdałów. Całość zapiec w piekarniku w 180 st. C przez około 25 minut. 

UWAGI:

Danie można podawać na ciepło i zimno.



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB