Przepisy

Data dodania: 2011-10-05         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Indyk w sosie chilli

Indyk w sosie chilli
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Słony
Sposób przygotowania: Duszenie
Kcal: 1144
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 286
Rodzaj dania: Mięsne, Lunch
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 24.73 zł
SKŁADNIKI:
Indyk, tuszka 400 g
Bulion warzywny 250 g (1 x szklanka)
Papryka czerwona 140 g (1 x średnia sztuka)
Papryka zielona 140 g (1 x średnia sztuka)
Kukurydza, świeża (z kolby) 128 g (0.75 x szklanka)
Cebula 110 g (1 x średniej wielkości)
Pieczarka uprawna 90 g (4.5 x sztuka)
Koncentrat pomidorowy 30% 64 g (0.75 x słoik)
Śmietana 18% tłuszczu 48 g (4 x łyżka)
Olej słonecznikowy 13 g (1.25 x łyżka)
Masło 10 g (1 x łyżka)
Czosnek 10 g (2 x ząbek)
Cukier 5 g (1 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:
1/2 łyżeczki chilli, sól, pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:

W garnku rozgrzać tłuszcz, włożyć obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, smażyć 2-3 min. Dodać oczyszczona z gniazd nasiennych, umytą i pokrojoną w paski paprykę, chilli i koncentrat pomidorowy, wlać bulion, wymieszać i zagotować. Dodać kukurydzę, umyte, grubo posiekane pieczarki, mięso, sos sojowy, cukier, podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Postawić garnek na płytkę, nakryć i dusić na małym ogniu 10-15 min. Wlać śmietanę, ewentualnie doprawić potrawę chilli. 

UWAGI:

Podawać z makaronem lub ryżem.



Skomentuj (0)

  • asia świerasia świer2012-08-23 19:36
    fajne

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB