Przepisy

Data dodania: 2011-10-07         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Kalafior zapiekany z brokułami

Kalafior zapiekany z brokułami
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 708
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 177
Rodzaj dania: Wegetariańskie, Lunch, Na zimno
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 24.29 zł
SKŁADNIKI:
Kalafior 825 g (0.75 x sztuka)
Brokuły 500 g (1 x sztuka)
Cebula 110 g (1 x średniej wielkości)
Ser gouda 44 g (1.75 x plaster)
Masło 20 g (2 x łyżka)
Mąka pszenna biała 20 g (2 x łyżka)
Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 16 g (4 x łyżeczka)
Cukier 10 g (2 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
SPOSÓB WYKONANIA:

Kalafior i brokuł opłukać, podzielić na różyczki, zblanszować w osolonym i przyprawionym cukrem wrzątku. Cebulę obierać i pokroić w cienkie piórka. W żaroodpornym, nasmarowanym łyżką masła naczyniu ułóżyć różyczki kalafiora, brokułu oraz piórka cebuli. 2 łyżki masła rozpuść, dodać mąkę, podgrzać chwilę razem, mieszając. Powoli wlać mleko i gotować, mieszając, na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku sola, pieprzem i gałka muszkatołowa. Przygotowane warzywa zalać sosem, wierzch posypać serem. Zapiekać 15 minut w temp. 180°C.



Skomentuj (0)

  • Kamila K.Kamila K.2013-02-22 11:59
    często robię
  • Dorota SzymańskaDorota Szymańska2012-11-09 18:06
    uwielbiam
  • Marzenna Marzenna 2012-09-27 13:49
    też dobre

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB