Przepisy

Data dodania: 2011-10-18         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Kurczak w sosie oliwkowo-cytrynowym z sałatką z kuskusu

Kurczak w sosie oliwkowo-cytrynowym z sałatką z kuskusu
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Ziołowy, Łagodny
Sposób przygotowania: Smażenie
Kcal: 2136
Ilość porcji: 6
Kcal w 1 porcji: 356
Rodzaj dania: Mięsne, Lunch
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 49.54 zł
SKŁADNIKI:
Kurczak brojler, udko bez skóry 600 g (3.75 x sztuka)
Bulion drobiowy 500 g (2 x szklanka)
Cytryna 390 g (3 x sztuka)
Kasza kuskus 170 g (1 x szklanka)
Marchew 135 g (3 x średnia sztuka)
Jogurt naturalny 0% 125 g (0.5 x szklanka)
Seler korzeniowy 50 g (0.25 x mała sztuka)
Olej słonecznikowy 38 g (3.75 x łyżka)
Przyprawy - curry, proszek 20 g (4 x łyżeczka)
Oliwki zielone, bez pestek 15 g (6 x sztuka)
Przyprawy - kmin rzymski, suszony 10 g
Przyprawy - kolendra liście, suszona 10 g
Przyprawy - cynamon, mielony 8 g (1 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:
sól, pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:

1. Wyszoruj cytryny, pokrój na ćwiartki, zasyp solą i wstaw do lodówki na 24 godziny.

2. Zamarynuj kurczaka  w curry i kminie rzymskim, obsmaż na oleju na złoty kolor.

3. Marchew i seler pokrój w kostkę i przesmaż na oleju, następnie uduś w bulionie. Kiedy będą miękkie, dodaj jogurt, oliwki i cytryny (wcześniej opłukane z soli). Duś razem około 30 minut.

4. Kuskus zalej bulionem, dodaj odrobinę oliwy, przykryj na 5 minut. Dopraw cynamonem, kminkiem rzymskim i kolendrą.



Skomentuj (0)

  • Kamila K.Kamila K.2013-02-21 14:50
    nie dla mnie sos oliwkowo-cytrynowy

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB