Przepisy

Data dodania: 2013-10-26         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Makowiec

Makowiec
Pora dnia: Podwieczorek
Smak: Słodki
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 5256
Ilość porcji: 8
Kcal w 1 porcji: 657
Rodzaj dania: Wegetariańskie, Na zimno
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 20.30 zł
SKŁADNIKI:
Mąka pszenna biała 400 g (40 x łyżka)
Jajka kurze, całe 352 g (8 x średniej wielkości)
Cukier brązowy 250 g (1 x szklanka)
Mak niebieski 250 g (25 x łyżka)
Miód pszczeli 189 g (9 x łyżka)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 150 g (10 x łyżka)
Margaryna zwykła 125 g (1 x kostka)
Proszek do pieczenia 3 g (1 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

aromat migdałowy 1-2 ml

SPOSÓB WYKONANIA:

Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie, cały czas ucierając, dodać mleko, aromat i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na prostokątną blaszkę i zapiec około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.

Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem, zagotować i przełożyć na sito. Następnie dwa razy przepuścić przez maszynkę. Zmielony mak dokładnie wymieszać z jajkami, miodem i zapachem migdałowym. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, przykryć drugą częścią ciasta i upiec złoty kolor.



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB