Przepisy

Data dodania: 2013-06-18         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Omlet z serem i szczypiorkiem

Omlet z serem i szczypiorkiem
Pora dnia: Śniadanie, Kolacja, Podwieczorek
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Smażenie
Kcal: 900
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 225
Rodzaj dania: Wegetariańskie
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 11.97 zł
SKŁADNIKI:
Jajka kurze, całe 264 g (6 x średniej wielkości)
Ser cheddar 113 g (1 x szklanka, tarty)
Woda 60 g (6 x łyżka)
Szczypiorek 40 g (8 x łyżeczka)
Oliwa z oliwek 9 g (2 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Szczypiorek umyć i posiekać. Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka,  wymieszać , dodać 3 łyżki zimnej wody i roztrzepać. Ser zetrzeć na tarce i wymieszać wraz z uzyskaną masą. Na rozgrzaną, skropioną oliwą z oliwek patelnię wlać masło i smażyć z obu stron do momentu zarumienienia i ścięcia się białek. Gotowy omlet przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem.



Skomentuj (0)

  • Oliwkowa Oliwkowa 2013-06-26 17:33
    ten przepis jeszcze nie spróbowałam, ale postaram sie zrobić, omlet można podawać z różnymi potrawami np. z dżemem, bitą śmietaną. Polecam omlety

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB