Przepisy

Data dodania: 2011-12-19         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Pieczone warzywa zimowe

Pieczone warzywa zimowe
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Słony, Ziołowy, Pikantny
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 1156
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 289
Rodzaj dania: Wegetariańskie, Lunch, Na zimno
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 21.03 zł
SKŁADNIKI:
Ziemniaki średnio 315 g (3.5 x dużej wielkości)
Dynia 210 g (1 x szklanka, starty)
Pieczarka uprawna 160 g (8 x sztuka)
Ser twarogowy chudy 120 g (4 x plaster)
Czosnek 90 g (2 x główka)
Marchew 90 g (2 x średnia sztuka)
Śliwki suszone bez pestek 60 g (1 x garść)
Żurawina suszona 50 g (1.25 x szklanka)
Sos sojowy 30 g (2 x łyżka)
Oliwa z oliwek 20 g (2 x łyżka)
Miód pszczeli 14 g (2 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:
rozmaryn, tymianek, sól, pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
Oliwę wymieszać z porwanymi ziołami, sosem sojowym, miodem, solą i pieprzem. Marchew, dynię i ziemniaki pokroić w spore kawałki. Wymieszać osobno z doprawioną oliwą. Piec na osobnej blasze, w piekarniku rozgrzanym do 200C, aż warzywa będą miękkie. Główki czosnku przeciąć na pół poziomo, położyć je na patelni na gorącej oliwie i zrumienić. Pieczarki pokroić w paski i usmażyć na oliwie. Przed podaniem z warzyw pomieszać z grzybami, czosnkiem, śliwami i żurawiną, wstawić do gorącego piekarnika na 10-15 min. Podać z białym serem.


Skomentuj (0)

  • Agnieszka KarwowskaAgnieszka Karwowska2012-10-11 19:52
    super

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB