Przepisy

Data dodania: 2016-05-15         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Piegus makowy

Piegus makowy
Pora dnia: Podwieczorek
Smak: Słodki, Łagodny
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 3792
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 948
Rodzaj dania: Lunch, Na zimno
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 12.44 zł
SKŁADNIKI:
Cukier brązowy 500 g (2 x szklanka)
Mąka pszenna biała 260 g (2 x szklanka)
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 230 g (1 x szklanka)
Jajka kurze, całe 200 g (4 x dużej wielkości)
Margaryna zwykła 125 g (1 x kostka)
Mak niebieski 10 g (1 x łyżka)
Proszek do pieczenia 3 g (1 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
SPOSÓB WYKONANIA:

Mleko zagotować z margaryną i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Wlać mleko z margaryną, wsypać mak. Z 2 białek ubić pianę i połączyć z ciastem. Pozostałe białka można wykorzystać do zrobienia innej potrawy.

Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 45 min. w średnio nagrzanym piekarniku.



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB