Przepisy

Data dodania: 2016-03-16         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Placki z cukinii i czerwonej fasoli

Placki z cukinii i czerwonej fasoli
Pora dnia: Obiad, Kolacja, Podwieczorek
Smak:
Sposób przygotowania: Smażenie
Kcal: 1292
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 323
Rodzaj dania: Wegetariańskie
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 19.93 zł
SKŁADNIKI:
Cukinia 1050 g (3.5 x sztuka)
Fasola czerwona, konserwowa 400 g (2 x puszka)
Cebula 300 g (2 x dużej wielkości)
Mąka pszenna razowa 120 g (12 x łyżka)
Oliwa z oliwek 30 g (3 x łyżka)
Przyprawy - curry, proszek 15 g (3 x łyżeczka)
Sól biała 9 g (1.5 x łyżeczka)
Czosnek 5 g

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

pieprz, chilli, świeża kolendra

SPOSÓB WYKONANIA:

Odcedzoną fasolkę rozgniatamy w misce widelcem lub dłońmi. Ścieramy cukinię na tarce na grubych oczkach i wykładamy ją na sitko, solimy, czekamy 10 min aż puści wodę i porządnie odciskamy. W tym czasie siekamy cebulę i razem z przyprawami i mąką orkiszową wrzucamy do miski. Dodajemy odciśnięta cukinię, wyciskamy czosnek, mieszamy. Opcjonalnie dodajemy świeżą kolendrę, chilli, pieprz. Formujemy dłońmi kotlety i smażymy na rozgrzanej oliwie. Jeśli ciasto za bardzo się rozpada, dodajemy więcej mąki. Po usmażeniu wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby odsączyć placki z nadmiaru tłuszczu. 



Skomentuj (0)

  • Oliwkowa Oliwkowa 2016-05-02 17:20
    ten przepis jeszcze nie jadłam... muszę spróbować :)

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB