Przepisy

Data dodania: 2011-11-08         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Prażony ryż z mielonym mięsem po meksykańsku

Prażony ryż z mielonym mięsem po meksykańsku
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Smażenie
Kcal: 2232
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 558
Rodzaj dania: Mięsne, Lunch
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 18.86 zł
SKŁADNIKI:
Wieprzowina, mięso mielone 400 g
Fasola szparagowa 360 g (4 x garść)
Ryż brązowy 200 g (2 x paczka)
Kukurydza, konserwowa 200 g (1 x puszka)
Fasola czerwona, konserwowa 200 g (1 x puszka)
Papryka czerwona 140 g (1 x średnia sztuka)
Cebula 110 g (1 x średniej wielkości)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, pieprz czarny, papryka ostra w proszku

SPOSÓB WYKONANIA:

Przygotować warzywa. Paprykę pokroić w kostkę, fasolkę w kilkucentymetrowe kawałki, czerwoną fasolę i kukurydzę odsączyć w zalewy, kukurydzę w kolbach odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę szparagową blanszować ok.5 minut we wrzątku, aby nieco zmiękła. Ryż dokładnie opłukać wodą (aż woda będzie przejrzysta) i wrzucić na dużą rozgrzaną, suchą patelnię. Prażyć mieszając, aż ryż zbrązowieje - ok. 20 minut. Gdy ryż już będzie brązowy zalać go wodą w stosunku ok. 1:2. Lekko posolić. Gotować na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając do miękkości. Aby ryż się nie rozgotował, można najpierw nalać nieco mniej wody i w razie potrzeby później dolać.

W trakcie jak ryż się gotuje, posiekać drobno cebulę i zeszklić ją na oleju w dużym rondlu. Do podsmażonej już cebulki dodać mięso mielone i smażyć, mieszając, aż się zrumieni. Dodać warzywa i smażyć kilka minut. Dodać pomidory z puszki, doprawić chili, solą i pieprzem i gotować 15-20 minut do odparowania większości soku z pomidorów. Nakładać ryż, na to sos z warzywami.



Skomentuj (0)

  • Marzenna Marzenna 2012-10-02 09:14
    dobre danie

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB