Przepisy

Data dodania: 2011-11-10         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Risotto z wołowiną

Risotto z wołowiną
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Ziołowy
Sposób przygotowania: Gotowanie + smażenie
Kcal: 1892
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 473
Rodzaj dania: Mięsne, Lunch
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 85.08 zł
SKŁADNIKI:
Bulion warzywny 500 g (2 x szklanka)
Wołowina, polędwica 400 g
Pomidor 340 g (2 x średnia sztuka)
Papryka czerwona 280 g (2 x średnia sztuka)
Ryż brązowy 200 g (2 x paczka)
Groszek zielony, konserwowy 150 g (10 x łyżka)
Cebula czerwona 150 g (1 x średnia sztuka)
Marchew 90 g (2 x średnia sztuka)
Ser gouda 81 g (3.25 x plaster)
Oliwa z oliwek 20 g (2 x łyżka)
Czosnek 10 g (2 x ząbek)
Mąka pszenna biała 6 g (2 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

1/2 pęczk natki pietruszki, tymianek, bazylia, natka pietruszki, cukier, sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Ryż wrzucić na osolony wrzątek, gotować pod przykryciem ok. 20 min i odsączyć. Warzywa umyć, oczyścić. Marchewkę, paprykę, seler  i cebulę pokroić w paski. Mięso opłukać, osuszyć, drobno pokroić, posypać mąką, solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie krótko podsmażyć pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek i mięso. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodać marchewkę, seler, paprykę i groszek. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, dodać ryż i wszystkie przyprawy. Dusić jeszcze chwilę pod przykryciem. Potrawę udekorować posiekaną natką i bazylią.

 



Skomentuj (0)

  • Marzenna Marzenna 2013-02-04 17:14
    też pyszne

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB