Przepisy

Data dodania: 2011-11-14         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Rybna Saltimbocca z delikatnym ratatuolille

Rybna Saltimbocca z delikatnym ratatuolille
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Kwaśny
Sposób przygotowania: Smażenie
Kcal: 2500
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 625
Rodzaj dania: Rybne, Lunch
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 106.99 zł
SKŁADNIKI:
Cukinia 1200 g (4 x sztuka)
Gładzica, świeża 800 g
Pomidor koktajlowy 400 g
Bakłażan 300 g (1 x sztuka)
Papryka czerwona 280 g (2 x średnia sztuka)
Bulion warzywny 250 g (1 x szklanka)
Cebula szalotka 210 g (2 x sztuka)
Ryż brązowy 200 g (2 x paczka)
Wino białe, wytrawne 150 g (1 x kieliszek)
Pomidor, suszony na słońcu w oleju 80 g (4 x plaster)
Ser parmezan, twardy 40 g (2 x łyżka, starty)
Sok z cytryny 21 g (3.5 x łyżka)
Oliwa z oliwek 20 g (2 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

opakowanie szafranu, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pieprz, 5 gałązek bazylii, cienko obrana skórka z jednej cytryny, 200 ml bulionu rybnego, 75g creme legere, pieprz cayenne, plastry cytryny i bazylii do dekoracji

SPOSÓB WYKONANIA:

Szalotki przepołowić. Paprykę, cukinię i bakłażana pokroić na kawałki. Ryż gotować w 450 ml wodyz solą i szafranem przez ok 15 minut. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, obsmażyć warzywa, dodać zioła i zalać bulionem warzywnym. Przykryć i dusić 10 minut. Rybę skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Parmezan pokroić w cienkie plastry. Suszone pomidory osączyć z oliwy. Na połowę ryby nakładać kawałek pomidora, kilka listków bazylii, skórkę z cytryny i trochę parmezanu. Ryby składać i spinać wykałaczkami. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni. Ryby obsmażać z obu stron przez ok. 5 minut, zdjąć z patelni. Do patelni wlać wino i bulion rybny. Wmieszać creme légere, zagotować. Dodać bazę do sosów, dobrze wymieszać. Gotować dwie minuty, doprawić solą i pieprzem.
Warzywa doprawić solą i pieprzem cayenne. Ryż, warzywa i rybę nakładać na talerze, polewać sosem. Dekorować plasterkami cytryny i bazylią.



Skomentuj (0)

  • Marzenna Marzenna 2012-09-01 16:00
    super ja lubię bardzo dużo warzyw

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB