Przepisy

Data dodania: 2011-04-13         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Sałatka Wielkanocna

Sałatka Wielkanocna
Pora dnia: Przekąska, Kolacja, Podwieczorek
Smak: Słony, Ziołowy
Sposób przygotowania: Surowe składniki
Kcal: 472
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 118
Rodzaj dania: Wegetariańskie, Lunch, Na zimno
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 16.78 zł
SKŁADNIKI:
Sałata lodowa 400 g (1 x sztuka)
Pomidor 340 g (2 x średnia sztuka)
Papryka czerwona 140 g (1 x średnia sztuka)
Cebula 110 g (1 x średniej wielkości)
Ocet winny, balsamiczny 32 g (2 x łyżka)
Miód pszczeli 21 g (1 x łyżka)
Oliwa z oliwek 20 g (2 x łyżka)
Rukola 20 g (1 x garść)
Czosnek 5 g (1 x ząbek)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

garść roszponki, garść listków szpinaku i botwinki, łyżeczka tabasco, sól

SPOSÓB WYKONANIA:

Opłukać liście sałaty, roszponki, rukoli, szpinaku i botwinki. Osuszyć. Pomidory pokroić na cząstki. Oczyszczoną paprykę pociąć w paseczki. Obrać cebulę i pokroić w talarki. Wszystki przygotowane składniki wymieszać w dużej salaterce. Przygotować sos: ocet balsamiczny utrzeć na gładko z miodem i tabasco oraz szczyptą soli. Bezpośrednio do sosu wcisnąć czosnek. Następnie stale ucierając widelcem dodawać małe porcje oliwy (powinien powstać sos w konsystencji przypominjący rzadki majonez). Na koniec doprawić solą. Składnik sałatki skropić sosem, lekko przemieszać i natychmiast podawać.



Skomentuj (0)

  • Marzenna Marzenna 2012-12-21 08:14
    pyszna

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB