Przepisy

Data dodania: 2016-05-06         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Sałatka z bakłażanów z cebulą

Sałatka z bakłażanów z cebulą
Pora dnia: Obiad, Kolacja, Podwieczorek
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 650
Ilość porcji: 2
Kcal w 1 porcji: 325
Rodzaj dania: Wegetariańskie
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 13.35 zł
SKŁADNIKI:
Bakłażan 300 g (1 x sztuka)
Cebula 150 g (1 x dużej wielkości)
Makaron 90 g (1 x szklanka)
Ocet winny, balsamiczny 32 g (2 x łyżka)
Pietruszka, natka 24 g (4 x łyżeczka)
Oliwa z oliwek 20 g (2 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Dobrać podobnej wielkości dojrzałe bakłażany, pokroić je w plasterki grubości 2 cm, posolić i pozostawić na 5-10 minut, aby wydzielił się gorzki sok. Następnie odcisnąć plasterki z soku i usmażyć na oliwie. Na dno dobrze wysuszonego szklanego, glinianego lub porcelanowego naczynia włożyć pokrojoną w plasterki cebulę, posolić i - układając na przemian cebulę oraz bakłażany - napełnić naczynie, zalać octem winnym z dodatkiem pieprzu, zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Makaron ugotować al dente, odcedzić i wymieszać z bakłażanem i cebulą. Całość posypać natka pietruszki. 



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB