Przepisy

Data dodania: 2011-11-28         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Sorbet brzoskwiniowy

Sorbet brzoskwiniowy
Pora dnia: Przekąska, Podwieczorek
Smak: Słodki, Łagodny
Sposób przygotowania: Mrożenie
Kcal: 1932
Ilość porcji: 6
Kcal w 1 porcji: 322
Rodzaj dania: Wegańskie, Wegetariańskie
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 35.05 zł
SKŁADNIKI:
Brzoskwinia 1200 g (12 x sztuka)
Woda mineralna niegazowana 500 g (2 x szklanka)
Wino deserowe, słodkie 330 g (1.5 x szklanka)
Cukier puder 250 g (1.25 x szklanka)
Cytryna 130 g (1 x sztuka)
Wiśnie 18 g (6 x sztuka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
SPOSÓB WYKONANIA:

Owoce wymyć, sparzyć, obierać ze skóry. Przekroić na połówki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w grubą kostkę. Zmiksować z sokiem z cytryny. Wodę mineralną zagotować z cukrem, gotować 5 minut, ostudzić. Syrop połączyć z winem i musem owocowym. Zmiksować całość jeszcze raz i wstawić do zamrażalnika. Po ok. 2 godzinach, kiedy masa stężeje, przemieszać ją widelcem lub zmiksować. Zamrożoną, przed rozłożeniem do pucharków, potrzymać 15 minut w temperaturze pokojowej.  

UWAGI:
Zamiast brzoskwiń można użyć rownież moreli. Wino najlepsze bedzie musujące. Pucharki z sorbetem udekorować bitą śmietaną i wisienkami. Wisienki najlepiej koktajlowe, lub inne owoce do dekoracji, według uznania.


Skomentuj (0)

  • Kamila K.Kamila K.2013-02-14 10:48
    muszę zrobić!
  • Marzenna Marzenna 2012-12-06 08:55
    pyszota
  • Marzenna Marzenna 2012-12-03 12:02
    wspaniały
  • Dorota SzymańskaDorota Szymańska2012-10-15 15:55
    Wspaniałe a jakie proste
  • Marzenna Marzenna 2012-10-01 17:05
    mniamuśne
  • asia świerasia świer2012-09-02 22:58
    mniam mniam
  • Agnieszka KarwowskaAgnieszka Karwowska2012-09-01 20:23
    wyborne
  • Ewa  Ewa 2012-08-25 09:09
    pycha

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB