Przepisy

Data dodania: 2011-12-12         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Bigos z suszonymi grzybami i śliwkami

Bigos z suszonymi grzybami i śliwkami
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Słony, Kwaśny, Ziołowy
Sposób przygotowania: Duszenie
Kcal: 836
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 209
Rodzaj dania: Wegańskie, Wegetariańskie, Lunch
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 33.67 zł
SKŁADNIKI:
Kapusta kiszona 1000 g (2 x paczka)
Cebula 300 g (2 x dużej wielkości)
Bulion warzywny 250 g (1 x szklanka)
Koncentrat pomidorowy 30% 85 g (1 x słoik)
Marchew 45 g (1 x średnia sztuka)
Oliwa z oliwek 40 g (4 x łyżka)
Śliwka, suszona 28 g (4 x sztuka)
Pietruszka, natka 24 g (4 x łyżeczka)
Przyprawy - papryka, suszona 11 g (4 x łyżeczka)
Czosnek 10 g (2 x ząbek)
Podgrzybek, suszony 10 g (2 x sztuka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

pieprz biały suszony, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy, kminek

SPOSÓB WYKONANIA:

Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka). Cebulę czosnek oraz marchew podsmażyć na oliwie używając patelni teflonowej. Grzyby i śliwki namoczyć (wody nie wylewać), pokroić w kostkę i dodać do podsmażonych warzyw. Odlać wodę z kapusty kiszonej, posiekać, zalać bulionem oraz wodą z namoczonych grzybów i śliwek w garnku. Dodać podsmażone warzywa z grzybami i przecier pomidorowy. Doprawić czerwoną słodką papryką, pieprzem białym, tymiankiem, rozmarynem, zielem angielskim oraz kminkiem. Dołożyć liść laurowy. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić do miękkości. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z pieczywem.

UWAGI:

Im dłużej gotujemy bigos tym smak będzie bardziej esencjonalny. Można dodać odrobinę imbiru aby potrawa była pikantniejsza. Bigos można podać w wydrążonym chlebie.



Skomentuj (0)

  • Dorota SzymańskaDorota Szymańska2012-10-17 18:53
    Mmmmmm
  • Agnieszka KarwowskaAgnieszka Karwowska2012-10-12 09:14
    lubię bigosik
  • Marzenna Marzenna 2012-09-06 07:18
    bardzo dobry

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB