Przepisy

Data dodania: 2013-03-30         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Wegetariański gulasz

Wegetariański gulasz
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Ziołowy
Sposób przygotowania: Duszenie
Kcal: 1176
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 294
Rodzaj dania: Wegańskie, Wegetariańskie
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 45.85 zł
SKŁADNIKI:
Pomidor 850 g (5 x średnia sztuka)
Bulion warzywny 500 g (2 x szklanka)
Fasola czerwona, konserwowa 200 g (1 x puszka)
Groch włoski/ ciecierzyca 200 g (1 x puszka)
Cebula 150 g (1 x dużej wielkości)
Papryka czerwona 140 g (1 x średnia sztuka)
Papryka zielona 140 g (1 x średnia sztuka)
Koncentrat pomidorowy 30% 25 g (1 x łyżka)
Czosnek 10 g (2 x ząbek)
Mąka pszenna biała 10 g (1 x łyżka)
Oliwa z oliwek 5 g (1 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

pieprz, sól, ziele angielskie, oregano, zioła prowansalskie

SPOSÓB WYKONANIA:

Ciecierzycę należy zalać dużą ilością wody i pozostawić w niej na noc. Dzień później odcedzić i wsypać na gotującą się, lekko posoloną wodę do dużego garnka.  Ciecierzycę gotować około 1,5 godziny, do momentu, aż będzie miękka następnie odcedzić.

Warzywa umyć, cebulę obrać, posiekać, paprykę pokroić na kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, następnie pokroić. 

Na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą z oliwek przełożyć cebulą i zeszklić, dodać czosnek oraz paprykę czerwoną i zieloną, podgrzewać chwilę mieszając. Następnie dodać pomidory oraz fasolę, dusić kilka minut, po czym dodać bulion z warzyw i koncentrat. Całość wymieszać, następnie dodać ciecierzycę, doprawić przyprawami i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić około 25 minut od czasu do czasu mieszając. Gulasz powinien zgęstnieć, jeśli będzie zbyt gęsty można podlać go odrobiną wody. 



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB