Przepisy

Data dodania: 2013-07-25         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Wiśniowe babeczki

Wiśniowe babeczki
Pora dnia: Podwieczorek
Smak: Słodki
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 3132
Ilość porcji: 6
Kcal w 1 porcji: 522
Rodzaj dania: Wegetariańskie
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 27.67 zł
SKŁADNIKI:
Wiśnie 420 g (6 x garść)
Masło 250 g (1.25 x kostka)
Cukier 150 g (10 x łyżka)
Cukier puder 120 g (12 x łyżka)
Białko jaja kurzego 60 g (2 x sztuka)
Żółtko jaja kurzego 51 g (3 x średnia sztuka)
Sok z cytryny 12 g (2 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

szczypta soli

SPOSÓB WYKONANIA:

Przesianą na stolnicy mąkę posiekać z tłuszczem, a aby nie było wyczuwalnych grudek, dodać przesiany cukier puder, sól i żółtka, zarobić ciasto. Ciasto schłodzić, a następnie dość cienko rozwałkować. Na ustawione obok foremki przenieść ciasto na wałku i przycisnąć. Każdą foremkę wylepić palcami, ustawić na blasze i upiec. Wiśnie umyć i wydrążyć. Białka najpierw same, a potem i cukrem ubić, aż powstanie gładka masa. W czasie ubijania dodać sok z cytryny i otartą z niej skórkę. Ubitą masę rozłożyć do foremek w małej ilości, a niej kłaść wydrążone wiśnie i polać je resztą masy.



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB