Przepisy

Data dodania: 2013-01-12         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Zapiekanka makaronowa z serem i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z serem i pieczarkami
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Ziołowy
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 2256
Ilość porcji: 6
Kcal w 1 porcji: 376
Rodzaj dania: Wegetariańskie, Lunch
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 23.91 zł
SKŁADNIKI:
Pieczarka uprawna 500 g (1 x opakowanie)
Papryka czerwona 280 g (2 x średnia sztuka)
Cebula 220 g (2 x średniej wielkości)
Makaron 200 g (0.5 x opakowanie)
Śmietana 36% tłuszczu 150 g (0.75 x opakowanie)
Kukurydza, konserwowa 120 g (8 x łyżka)
Ser gouda 100 g (4 x plaster)
Jajka kurze, całe 88 g (2 x średniej wielkości)
Masło 20 g (2 x łyżka)
Oliwa z oliwek 10 g (1 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

pieprz, sól, oregano

SPOSÓB WYKONANIA:

Makaron wrzucić do garnka z gotującą się wodą i gotować al dente około 15 minut. Warzywa umyć, paprykę pokroić w kostkę, cebule w piórka, a pieczarki oczyścić i poprzekrawać na pół. Na rozgrzaną patelnie skropioną oliwą z oliwek przełożyć cebulę oraz pieczarki i podsmażać kilka minut. Kukurydzę wyjąć z puszki i odsączyć. Śmietanę przelać do miseczki, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Ugotowany makaron odcedzić. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć makaronem, następnie przełożyć cebule z pieczarkami, posypać papryką oraz kukurydzą. Całość zalać mieszaniną jajek ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem. Na wierzch zapiekanki ułożyć plastry sera żółtego i posypać oregano. Zapiekankę piec w 180 st.C przez około 20 minut.

UWAGI:

Do zapiekanki można użyć makaronu świderki lub kokardki. 



Skomentuj (0)

  • Marzenna Marzenna 2013-03-19 07:18
    fajna

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB