Przepisy

Data dodania: 2011-04-20         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Zapiekanka z dorszem

Zapiekanka z dorszem
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Słodki, Ziołowy, Łagodny
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 1164
Ilość porcji: 3
Kcal w 1 porcji: 388
Rodzaj dania: Rybne, Lunch
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 35.40 zł
SKŁADNIKI:
Dorsz, świeży 600 g (6 x porcja/filet)
Papryka czerwona 420 g (3 x średnia sztuka)
Cebula 338 g (2.25 x dużej wielkości)
Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 230 g (1 x szklanka)
Ser gouda 75 g (3 x plaster)
Oliwa z oliwek 14 g (3 x łyżeczka)
Mąka pszenna biała 9 g (3 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, pieprz, słodka papryka, sok z cytryny

SPOSÓB WYKONANIA:

Filety umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na pół godz do lodówki. Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na patelni na małej ilości tłuszczu (1 łyżka). Następnie z patelni zdjąć cebulę i podsmażyć paprykę. Po ok. 3-4 min wrzucić z powrotem cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Sos: do rondelka wlać resztę tłuszczu (ok. 1 łyżki) oraz mleko. Odgrzać, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut cały czas miszając. Dodać połowę sera. Doprawić solą i pieprzem. Sos i cebulę ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną tłuszczu. Na warzywach ułożyć filety z dorsza. Sosem polać potrawę i posypać resztą sera. Piec ok 30 min w 200°C.



Skomentuj (0)

  • Marzenna Marzenna 2012-10-08 12:11
    rybka smaczna

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB