Przepisy

Data dodania: 2013-09-28         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Zapiekany dorsz z dynią

Zapiekany dorsz z dynią
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Pieczenie
Kcal: 1776
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 444
Rodzaj dania: Rybne
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 77.10 zł
SKŁADNIKI:
Ziemniaki średnio 900 g (12 x średniej wielkości)
Dynia 840 g (4 x szklanka, starty)
Filet z dorsza bez skóry, świeży 600 g (4 x porcja)
Bulion warzywny 500 g (2 x szklanka)
Cytryna 130 g (1 x sztuka)
Oliwa z oliwek 40 g (4 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

pieprz, 4 gałązki świeżego tymianku, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Warzywa umyć, ziemniaki obrać, dynię oczyścić z pestek pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Ziemniaki zalać bulionem warzywnym, dodać ziarenka pieprzu, jedną gałązkę tymianku, gotować 15 minut. Po 10 minutach dodać dynię. Filety z dorsza opłukać, oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posmarować oliwą z oliwek, odstawić. Do naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki, dynię, wlać bulion, na wierzchu ułożyć dorsza. Dodać pozostałe gałązki tymianku, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, wstawić do piekarnika, bez przykrycia, piec 20-25 minut do momentu, aż ryba będzie upieczona. Od czasu do czasu pomieszać ziemniaki.

 

UWAGI:

W połowie pieczenia można włączyć funkcję grillowania i zarumienić rybę oraz ziemniaki.



Skomentuj (0)

  • Małgorzata G Małgorzata G 2013-11-03 12:47
    Danie bardzo smaczne, połączenie dyni z kartoflami i bulionem bardzo fajne, ale jak dla mnie to trochę za dużo nbulionu.

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB