Przepisy

Data dodania: 2016-05-07         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Zupa jarzynowo-ryżowa na mleku

Zupa jarzynowo-ryżowa na mleku
Pora dnia: Obiad, Kolacja, Podwieczorek
Smak: Łagodny
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 1392
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 348
Rodzaj dania: Wegetariańskie, Lunch
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 6.33 zł
SKŁADNIKI:
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 920 g (4 x szklanka)
Rzepa 183 g (1 x dużej wielkości)
Marchew 180 g (4 x średnia sztuka)
Ziemniaki późne 150 g (2 x średniej wielkości)
Ryż biały 100 g (1 x paczka)
Por 100 g (2 x kawałek)
Masło 50 g (5 x łyżka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Rzepę, marchew oraz por (po usunięciu zielonych części) starannie umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Warzywa razem z połową ilości masła oraz małą ilością wody dusić około 15 minut. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę i włoży do warzyw. Gotować razem na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Całość przetrzeć przez sito, wlać przegotowane, gorące mleko, włożyć resztę masła i dokładnie wymieszać. Zupę doprawić do smaku. Zalać nią na talerzach ugotowany osobno ryż.



Skomentuj (0)


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB