Przepisy

Data dodania: 2012-10-09         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Zupa pomidorowo-szpinakowa

Zupa pomidorowo-szpinakowa
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Ziołowy
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 376
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 94
Rodzaj dania: Wegetariańskie
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 36.74 zł
SKŁADNIKI:
Bulion warzywny 1000 g (4 x szklanka)
Szpinak, świeży 200 g
Pomidor, z puszki/słoika 200 g (0.5 x puszka)
Cebula 150 g (1 x dużej wielkości)
Ser topiony edamski 50 g
Czosnek 5 g (1 x ząbek)
Oliwa z oliwek 5 g (1 x łyżeczka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

1 opakowanie gorczycy białej, sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

Szpinak umyć pod bieżącą wodą i pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie podsmażyć ją na łyżeczce oliwy z oliwek do miękkości. Do cebuli dodać pomidory z puszki razem z sokiem, czosnek i dusić przez chwilę do momentu aż soki odparują. Następnie wrzucić gorczycę i szpinak. Całość dusić około 5 minut. Po upływie tego czasu dodać ser topiony. Danie dusić około 2 minut do momentu roztopienia się sera. 

Do gotującego się wywaru z warzyw przełożyć składniki z patelni i gotować około 30 minut bez przykrycia. Zupę doprawić przyprawami. 

UWAGI:

Zupę można podawać z grzankami czosnkowymi lub startym żółtym serem. 



Skomentuj (0)

  • Marzenna Marzenna 2013-02-22 12:09
    wspaniała zupka
  • Marzenna Marzenna 2012-10-12 07:34
    na pewno pyszna
  • Dorota SzymańskaDorota Szymańska2012-10-11 19:50
    Jest bardzo zdrowa i smaczna i szybko znika- gwarantuję :)
  • Agnieszka KarwowskaAgnieszka Karwowska2012-10-10 18:52
    pomidory tak ale szpinak nie

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB