Przepisy

Data dodania: 2011-10-26         wyślij link e-mailem        

3+1 GRATIS!

Zaproś nowych użytkowników i korzystaj z wybranej diety BEZ OPŁAT!

Zupa tajska na ostro

Zupa tajska na ostro
Pora dnia: Obiad, Kolacja
Smak: Słony
Sposób przygotowania: Gotowanie
Kcal: 452
Ilość porcji: 4
Kcal w 1 porcji: 113
Rodzaj dania: Rybne, Afrodyzjak
Stopień trudności:
Czasochłonność:
Koszt dania:
Cena dania: 43.73 zł
SKŁADNIKI:
Woda 1000 g (1 x litr)
Mleko kokosowe 260 g (1 x szklanka)
Krewetki, surowe 245 g (8.75 x dużej wielkości)
Boczniak ostrygowaty, surowy 129 g (1.5 x szklanka)
Sok z limonki 122 g (0.5 x szklanka)
Cebula 110 g (1 x średniej wielkości)
Sos rybny 30 g (2 x łyżka)
Imbir, korzeń 20 g (2 x sztuka)

* w celu sprawdzenia wartości kalorycznej poszczególnych składników proszę kliknąć na nazwę
DODATKI:

kaffir lime, listki, kolendra, chili

SPOSÓB WYKONANIA:

Krewetki opłukać i obrać, zostawiając skorupkę przy ogonku. Boczniaki opłukać i pokroić w paski, a opłukaną palczatkę cytrynową pokroić ukośnie w plasterki. Chili, kolendrę i dymkę posiekać. Wodę i mleko kokosowe zagotować, dodać palczatkę cytrynową, imbir, liście kolendry, liście kaffir lime i boczniaki, zmniejszyć ogień.
Dodać sos z limonki, sos rybny, chili, dymkę oraz krewetki i raz zagotować. Zupę przelać do miseczek, przybrać listkami kolendry i podawać gorącą.

UWAGI:

Sok z limonki można zastąpić sokiem z cytryny, a kolendrę natka pietruszki.



Skomentuj (0)

  • Kamila K.Kamila K.2012-12-16 11:44
    nie przepadam

Login:
Hasło:
Nie pamiętasz hasła?
Zaloguj się FB