Pytanie do dietetyka

    Pytanie zadała: Elżbieta     Data dodania: 2014-01-25     wyślij link e-mailem        

Dieta po chemioterapii

Pytanie:

Witam Mam 68 lat. Jestem po operacji ginekologicznej - rak jajnika ( wyrzucono wszystko) i po jednym cyklu chemioterapii ( 6 chemioterapii). Raka nie ma , wyniki bardzo dobre od dwóch lat.Podczas i po chemioterapii przytyłam 10 kg.Jest mi z tym źle. Nie wiem w jaki sposób pozbyć się nadwagi. Wiem, ze organizm nie wytwarza żadnych hormonów, bo wszystko zostało usunięte.Byłam u dietetyka, ale dieta ułożona przez niego mi nie pomogła. Sądzę, ze powinien ułożyć ją lekarz- dietetyk. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Elżbieta

Odpowiedź:

Witam serdecznie Pani Elżbieto,
to bardzo cieszy, że wyniki są dobre i proszę zawsze pamiętać o stałych kontrolach u lekarza prowadzącego. Na pewno należy zacząć od zmiany nawyków żywieniowych i uregulowania pór spożywanych posiłków. Codziennie trzeba jeść 4-5, co 3-4 godziny, śniadanie w pierwszej godzinie po wstaniu, a kolację najpóźniej 2 godziny przed snem. Czasem zachwiana równowaga hormonalna przyczynia się do tycia, dlatego warto o tym również porozmawiać z lekarzem.

Jeżeli nie ma żadnych przeciwskazań ze strony przewodu pokarmowego i toleruje Pani wszystkie pokarmy na pewno podstawę jadłospisu powinny stanowić produkty zbożowe nisko oczyszczone takie jak kasze, makarony oraz pieczywo razowe, pełnoziarniste płatki, ryż brązowy itp. Proszę wybierać chude produkty, wśród mięs: kurczaka, królika, indyka, chudą cielęcinę oraz chude ryby morskie. Można też sięgać po jajka. Polecam spożywać chude mleko, najlepiej 1,5-2% oraz jego przetwory, 3 porcje owoców i 4 porcje warzyw, szczególnie o barwie zielonej, czerwonej i pomarańczowej.

Dieta po chemioterapii, która odbyła się dwa lata temu powinna być lekko strawna i opierać się na świeżych oraz nisko przetworzonych produktach. Nie polecam smażenia i pieczenia na tłuszczu, proszę je zastąpić gotowaniem, gotowaniem na parze, pieczeniem w foli lub pergaminie oraz duszeniem. Zamiast przypraw typu „vegeta” oraz soli polecam używać ziół na przykład majeranku, tymianku, estragonu, bazylii, pietruszki itp. Sosów oraz zup proszę nie zabielać śmietaną, ani nie zaciągać zasmażką. Zachęcam do zastąpienia śmietany oraz majonezu jogurtem naturalnym.

Szczególną uwagę powinna Pani zwrócić na podaż kwasów omega-3, których źródłem są na przykład ryby, oliwa z oliwek, oleje (najlepiej dodawane na surowo do sałatek). Często u osób po operacjach ginekologicznych pojawiają się zaparcia, dlatego warto zadbać o odpowiednią podaż błonnika pokarmowego pod postacią produktów zbożowych, warzyw i owoców. Doskonale sprawdza się tutaj również kefir.

Ograniczyć w diecie proszę słodycze, słodkie wyroby piekarskie, mocno słodzone wody typu cola, żywność typu fast food, typu instant oraz bogatą w sól (wędzonki, konserwy itp.). Proszę pamiętać też o odpowiednim nawadnianiu organizmu i wypijaniu 1,5-2 l wody.

Zawsze może się Pani wybrać do innego dietetyka stacjonarnego, niestety ciężko mi ocenić dietę, ponieważ jej nie znam. Na pewno powinna być odpowiednio dobrana pod względem wartości energetycznej oraz odżywczej. Proszę też pamiętać, że na efekty należy niestety czekać, prawidłowo powinniśmy chudnąć 0,5-1 kg na tydzień. Jeżeli trafiła Pani na rzetelnego dietetyka z dyplomem jadłospis powinien być skomponowany we właściwy sposób. Polecam też zwiększyć poziom aktywności i codziennie na przykład spacerować, nie muszą być to ciężkie treningi, a właśnie nawet lekka aktywność taka jak spacer.

W razie kolejnych pytań bardzo proszę pisać, z miłą chęcią pomogę.

Pozdrawiam serdecznie,
Izabela Auszadniczek
Dietetyk
www.vivalavita.pl


Skomentuj (0) Wyświetleń: 600 


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB