Pytanie do dietetyka

    Pytanie zadała: Halina     Data dodania: 2013-01-01     wyślij link e-mailem        

Dieta w RZS

Pytanie:

Witam ! Jak skomponować posiłki całodzienne z odpowiednich produktów w chorobie RZS? pozdrawiam Halina

Odpowiedź:

Witam serdecznie Pani Halino,
podstawą diety będzie regularne spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, w przerwach 2-3 godziny. Przy RZS szczególnie istotna jest podaż pełnowartościowego białka. Proszę wybierać produkty białkowe o ograniczonej zawartości tłuszczu np. chude mięso (kurczak, królik, indyk), chude wędliny, chude mleko i jego przetwory oraz chude ryby.  Z kolei jaja (żółtka) do 2 razy w tygodniu. Proszę również spożywać białko roślinne pod postacią np. roślin strączkowych, soi i wcześniej wspomnianych orzechów i nasion.

Proszę jeść produkty zbożowe takie jak kasze, ryż brązowy, pieczywo i makarony razowe. W przypadku otrębów polecam jeść łyżkę otrąb dodawaną np. do jogurtu naturalnego. Z błonnikiem pokarmowym nie powinniśmy również przesadzać norma to 25-40 g na dzień.

Wśród tłuszczów powinny dominować roślinne, proszę dodawać np. łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do surówek i sałatek. Korzystne tłuszcze, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdzie Pani również w rybach morskich, orzechach i nasionach. Polecam jeść również dużo warzyw, jeżeli ma Pani ochotę podjadać proszę po nie sięgać, ponieważ są niskokaloryczne i lekkostrawne.

Z kolei z diety należy wyeliminować słodycze, słodkie wyroby piekarskie, żywność typu fast food i instant, mocno słodzone wody typu cola, napoje energetyczne oraz alkoholowe. Niewskazane jest również palenie papierosów.

Przeciwskazane jest również smażenie i pieczenie na tłuszczu, proszę starać się gotować, gotować na parze, piec w foli lub pergaminie i dusić potrawy.

Ograniczeniu zwłaszcza przy reumatoidalnym zapaleniu stawów jest sól. Proszę nie dosalać potraw, unikać przypraw bogatych w nią oraz glutaminian sodu (produkty typu maggi i vegeta). Sól można zastąpić przyprawami np. majerankiem, tymiankiem, estragonem, oregano, bazylią, pietruszką i koperkiem.

Przykładowy jadłospis przy RZS:

Śniadanie: bułka grahamka, chudy twarożek, pomidor, sałata, papryka.

II śniadanie: jogurt naturalny, pomarańcza

Obiad: Zupa brokułowa, mintaj z kaszą gryczaną i surówką z warzyw z łyżeczka oliwy z oliwek.

Podwieczorek:    jabłko i garść orzechów włoskich

Kolacja: kanapka z pasta jajeczną z pomidorem i cebulą czerwoną.

W razie kolejnych pytań bardzo proszę pisać, z miłą chęcią pomogę.

Pozdrawiam serdecznie,
Izabela Auszadniczek
Dietetyk vivalavita.pl


Skomentuj (0) Wyświetleń: 2404 


    Login:
    Hasło:
    Nie pamiętasz hasła?
    Zaloguj się FB